Meer dan 120 doden bij stadionramp

Bij rellen na een voetbalduel in de Ghanese hoofdstad Accra zijn gisteren 120 mensen om het leven gekomen. Het is de tweede stadionramp in Afrika in korte tijd. Een maand geleden kwamen in een stadion in Johannesburg 43 mensen om het leven.

Alleen al 102 doden zijn naar het militair hospitaal gebracht, zo maakten officiële bronnen vanochtend bekend. In andere ziekenhuizen zouden nog eens achttien doden zijn binnengebracht. ,,Sommigen zijn gestikt, maar de meesten lijken te zijn doodgedrukt'', aldus een woordvoerder van het militair hospitaal in Accra.

Ghanese bewindslieden zouden daar in allerijl naar toe zijn gegaan om gewonden bij te staan en familieleden op te vangen. Minister Jake Obetsebi-Lamptey beloofde zo snel mogelijk een commissie te vormen die onderzoek gaat doen naar de oorzaken van de ramp. Hij riep de mensen in de hoofdstad op kalm te blijven en de artsen en verplegers in de ziekenhuizen gelegenheid te geven hun werk te doen.

De radiozender Joy FM, dat het nieuws als eerste bracht, deed gisteren rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen de grote Ghanese rivalen Accra Hearts of Oak (drievoudig kampioen en bekerwinnaar, en in december vorig jaar winnaar van de Afrikaanse Champions League) en Kumasi Ashanti Kotoko (afkomstig uit de provinciestad Kumasi). Na afloop van het duel, gewonnen door Hearts of Oak (2-1), koelden supporters van de tegenpartij hun woede door het slopen van stoeltjes op de tribune.

De politie probeerde de menigte uiteen te drijven met behulp van traangas. Ook werden de poorten van het stadion gesloten. Daarop brak er paniek uit, waarbij volgens het radiostation mensen onder de voet werden gelopen.

Journalisten die getuige waren van de ramp, vertelden dat de lijken aanvankelijk bijeen werden gebracht in een van de zalen van het stadion. Later werden ze overgebracht naar een militair hospitaal. Dat werd hermetisch afgesloten voor de pers. Familie en vrienden van de mogelijke slachtoffers wachtten geduldig buiten het gebouw.

De ramp is de op een na grootste stadionramp in de geschiedenis. In 1964 vielen in de Peruaanse hoofdstad Lima 350 doden. De ramp van Accra is de ernstigste tot nu toe in de Afrika. Nog maar zeer onlangs werd de Afrikaanse voetbalwereld opgeschrikt door vergelijkbare ongelukken in stadions.

In Johannesburg waren 43 slachtoffers te betreuren toen veel meer mensen Ellis Park binnenwilden dan het stadion kon bergen. In Lubumbashi (DR Congo) vielen onlangs tien doden en afgelopen weekeinde kwam in Ivoorkust bij rellen één supporter om het leven en raakten 39 andere gewond.