Margriet de Moor verlaat Querido

De schrijvers Margriet de Moor en P.F. Thomése verruilen hun uitgever Querido voor Contact. Voor De Moor is de overstap een terugkeer: tot vijf jaar geleden verschenen haar boeken bij Contact.

De Moor – een van de best verkopende auteurs van Nederland – publiceert komende herfst een `kleine roman' bij haar nieuwe (en oude) uitgever met als titel Kreutzer sonate. Ze wil haar transfer niet toelichten, maar ze zei vandaag in de Volkskrant dat Contact altijd ,,goed is blijven zorgen'' voor haar eerdere boeken, zoals Eerst grijs dan wit dan blauw (1991, bekroond met de Libris literatuurprijs) en De virtuoos (1993). De afgelopen jaren publiceerde ze de romans Hertog van Egypte en Zee-binnen bij Querido.

Directeur Ary Langbroek zegt haar vertrek te betreuren. ,,Ik ben een groot bewonderaar van haar werk en was dus erg blij toen ze vijf jaar geleden naar ons kwam.'' Daarbij speelde de aanwezigheid van redacteur Anthony Mertens bij Querido een belangrijke rol, volgens Langbroek. ,,Het lijkt me duidelijk dat haar verwachtingen enigszins teleurgesteld zijn. Haar besluit kwam niet echt als een verrassing voor ons; we hadden al eerder signalen gekregen dat ze niet helemaal tevreden was.''

Ook Thomése had al eerder duidelijk gemaakt ontevreden te zijn bij Querido, waar hij in 1990 debuteerde met de verhalenbundel Zuidland, bekroond met de AKO literatuurprijs. Hij is vorig jaar vertrokken uit de redactie van De Revisor, het literaire tijdschrift van de uitgeverij. Langbroek: ,,Thomése vond dat wij er onvoldoende voor hebben gezorgd om een groot internationaal bekend auteur van hem te maken. Ik denk dat hij nog wat meer geduld had moeten hebben.'' Thomése zelf was vanmorgen niet bereikbaar. Zijn laatste boek Greatest Hits verscheen dit jaar al niet bij zijn Querido, maar bij de gelegenheidsuitgever Stupers-Van der Heijden.

Voor Querido-directeur Langbroek komt vertrek van twee prijswinnende auteurs aan de vooravond van zijn pensioen, deze zomer. Overigens maakt Querido dit weekeinde met vijf schrijvers (Toon Tellegen, Wanda Reisel, Tomas Lieske, Frank Noë en J. Bernlef) kans op de Libris literatuurprijs. De enige genomineerde uit een andere stal is Meulenhoff-auteur Erwin Mortier.