Malaise in telecom tikt door in prijzen

De malaise in de telecomsector kan leiden tot hogere tarieven voor de consument. Opta, de toezichthouder op de telecommarkt, houdt er rekening mee dat aanbieders van telecomdiensten hun extra kapitaalkosten willen doorberekenen in binnenlandse tarieven.

Dat heeft Opta-voorzitter Jens Arnbak vanochtend gezegd tijdens de presentatie van het jaarverslag 2000 en het rapport Visie op de markt. ,,Ik verwacht de komende maanden weerbarstige vragen over de mogelijkheid van doorberekening'', aldus Arnbak. Bij de beoordeling van dergelijke verzoeken staat bij Opta voorop of het gaat om diensten waarbij de consument kan kiezen uit concurrerende aanbieders, zo zei hij.

Volgens Arnbak is de malaise ontstaan door de buitenlandse ambities en het optimisme van nationale ex-monopolisten, zoals het Nederlandse KPN. Die kochten peperdure vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS of 3G). Opta staat afwijzend tegenover vergaande samenwerking bij het opzetten van UMTS-netwerken. De bedrijven zouden zo hun kosten omlaag kunnen brengen. Volgens de toezichthouder kan zo'n samenwerking echter afvlakkende concurrentie met zich meebrengen.

Opta stelt vast dat de concurrentie op de telecommarkt de afgelopen vier jaar efficiënter is geworden. Maar er is nog veel te wensen over, aldus Arnbak. Op grote delen van de telefoonmarkt heeft de consument nog weinig andere keus dan KPN. Dat geldt vooral bij lokale telefonie. Opta vindt dat de concurrentie op deze markt snel moet worden bevorderd.