Koken voor het hart

Aan een tafel gedekt met hartjeszeil en versierd met een vaas rozen, zitten zeven vrouwen en vijf mannen. Ze converseren aarzelend over het weer en de bereikbaarheid van het Italiaanse restaurant Pasta Genova in Rotterdam. Bijna allemaal hebben ze een plastic hartje opgespeld. Twee van de tafeldames niet, zij zijn meegekomen als `support' voor hun vriendinnen. Die vriendinnen en de andere vrouwen en mannen zijn vrijgezel en op zoek naar een partner. Wellicht dat ze die vinden in Pasta Genova waar ze een `culinaire liefdescursus' volgen. `Koken con amore' leert singles dat liefde door de maag gaat èn hoe je met een maaltijd een ander kan bekoren.

Ook eigenares en initiatiefneemster Simone van Noort van Pasta Genova is een beetje gespannen. ,,Het is voor mij ook een nieuwe markt.'' Het restaurant-traitteursbedrijf organiseerde de avond in samenwerking met relatiebemiddelingsbureau Interduo.

Steun hebben sommigen wel nodig om het vrijgezellenbestaan te dragen. ,,Het klinkt soms net een ziekte, als ik vertel dat ik alleen ben'', zegt Carlinde, die haar achternaam en leeftijd niet wil vertellen. Ook Sonja (33), Karin (30), Marina (34) en docent Edwin (31) willen niet hun achternaam noemen. ,,Ik wil morgen geen 950 studenten over me heen krijgen'', zegt Edwin. Twee deelnemers willen zelfs niet met hun voornaam in de krant.

Na een glas wijn om zich moed in te drinken, krijgen de cursisten een groen schort voor en mogen ze de keuken in. Iedereen werkt aan het menu mee. Edwin en Carlinde draaien verse pasta, Mila (27) wikkelt kleine blaadjes sla in rolletjes parmaham. Christiaan (30) snijdt kipfilets in dunne plakken, die door Karin worden ondergedompeld in een mengsel van geklopte eieren en fijngehakte peterselie.

Nee, hier - tussen het geklop en gedraai - heeft ze haar gedroomde prins nog niet ontdekt, zegt Karin na een eerste verkenning van het kookfront. Eerder had haar `support' Brigitta nog hardop gehoopt dat haar vriendin ,,eindelijk eens een vent zou kunnen krijgen''. Maar: ,,droomprinsen bestaan niet'', zegt Karin.

De Siciliaanse kokkin Pina, even breed als hoog en met een charmant spleetje tussen haar tanden, loopt door de keuken en drukt de deelnemers op het hart: ,,Niet vergeten, dames en heren: Koken con Amore!'' Dat lijkt succes te hebben. Terwijl een van de anonieme vrijgezellen samen met Sonja groente aan het bakken is, slaat blijkbaar een vonk over. Tot in de pan, want zonder dat de twee het merken blakeren de plakjes courgette zwart en slaan de rookwolken uit de pan.

Freek (29), werkzaam in de `kantoormeubelbranche' en niet te beroerd om met `Van der Peul' in de krant te komen, is voor de cursus opgegeven door zijn baas. Freek kookt met Marina (34) die door haar moeder hier naartoe is gestuurd. Samen buigen ze zich over de tiramisu. Nadat Freek er ter afronding cacao over heeft gestrooid, verklapt keukenhulp Maria dat het toetje nog zes uur moet afkoelen.

Freek neemt nog een wijntje. ,,Ik word hier een beetje hitsig van'', zegt hij, wijzend op de wijn. Gewezen op wat hij zegt, bloost hij en zegt: ,,Ik bedoelde rozig''. Ook daarop speelt Pasta Genova in. Ieder koppel dat er na de cursus nog een keer komt eten, krijgt de drank gratis. Er zijn al twee koppels teruggegaan om van de aanbieding gebruik te maken.

Koken con amore: Pasta Genova, Zwaanshals 558-570, Rotterdam. Tel. 010-4657450. Zo 13, 20 en 27 mei (vanaf 11u30) en wo 16 en 30 mei (vanaf 19u). Leeftijd 25-45 en 45-65. ƒ99,50.

    • Frank Provoost