KINDERAGENDA

Reddingbootdag

Ze heten Jacoba Elizabeth of Antje en bijna zou je denken dat het om zielige koeien gaat die geruimd moeten worden. Maar gelukkig zijn het de namen van reddingsboten en als het weer een beetje meezit kan je er zaterdag 12 mei op de Nationale Reddingbootdag tussen 10 en 16u een tochtje mee maken. 35 van de 38 KNMR-stations (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) houden open dag: er worden reddingdemonstraties gegeven, films vertoond en er zijn korte rondvaarten. De toegang is gratis. De reddingstations zijn in Cadzand (Spuisluis), Breskens (Midhavendam), Westkapelle (Zuiderhoofweg), Veere (op de Kaai, ter hoogte van de jachtclub), Burghsluis (haven), Ouddorp (haven), Stellendam (Buitenhaven, Meester Snijderweg 3), Hoek van Holland (Berghaven/Stationsweg 25, afwijkende tijd: 9-16u30), Ter Heijde (Strandweg 13), Scheveningen (Strandweg 3a), Katwijk aan Zee (Noordduinseweg 4), Noordwijk aan Zee (Bosweg 2), Zandvoort (Thorbeckestraat 6), IJmuiden (Haringkade 2, hoek Dokweg), Wijk aan Zee (Relweg 70), Egmond aan Zee (Boulevard Zuid 5), Petten (Strandweg 2), Callantsoog (Lepelaarsweg 18), Den Helder (Besevierweg), Texel De Cocksdorp en De Koog (lokatie De Cocksdorp, Volharding 3), Vlieland (Havenweg 19), Terschelling West (Willem Barentszkade) en Terschelling Paal 8 (Badweg 2), Ameland (bergplaats Ballumerbocht, Reeweg), Harlingen (Dokkade 3), Hindeloopen (haven), Lemmer (Sluisweg 11b), Urk (Sluisweg 18), Marken (Havenbuurt 1a), Enkhuizen (Compagnieshaven 7) en Den Oever (Noorderhaven). Inl www.knmr.nl

Oma en de Beestenbende

Waar denk je aan als je het woord 'schat' hoort? Aan een oude kist vol munten, goud en juwelen of aan een schat aan informatie? In het Utrechtse Museumkwartier zijn ook allerlei schatten verborgen. Zo heeft Museum Catharijneconvent echte kerkschatten, bedekt met goud, zilver en edelstenen en in de Domtoren kan je speuren naar eeuwenoude klokken van onschatbare waarde. T/m 31 oktober kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar, vergezeld van hun (groot)ouders of andere volwassenen met een schatkaart (een soort adventskalender) speuren door kerken, kelders, steegjes en hofjes, worden raadsels opgelost en tot slot is er een beloning om mee naar huis te nemen. Het bezoekerscentrum voor cultuurhistorie RonDom en de VVV Utrecht vormen de 'toegangspoorten tot het schatgebied'. Zondag 13 mei om 14u is er ook een wandeling onder leiding van een gids; die je rare, lieve en spannende verhalen over dieren vertelt én over oma! Je ziet en hoort duivels en draken, slangen en demonen, een grijze gans en een witte zwaan. En misschien wel een eenhoorn...die je nooit ziet! Je hoort een bloederig verhaal over een afgehakt been en hoe het als een wonder weer geplakt werd. En natuurlijk zie je oma!

*Zoek de schat in het Utrechtse Museumkwartier (in en langs 7 musea, de Domtoren, galeries en kerken) voor kinderen van 6 t/m 12 jaar t/m 31 okt. Schatkaarten kunnen à ƒ5 (inclusief consumptie) worden afgehaald bij de VVV, t/m 31 mei Vredenburg 90, daarna Vinkenburgstraat 19 en bij RonDom, Domplein 9 van ma t/m vr 09u30-18u en za van 09u30-17u. Vanaf juni ook op zondag. De tocht duurt 1 1/2 uur maar kan ook bekort worden. In veel musea zijn ook afzonderlijke (kinder)speurtochten te maken. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden in een (gratis) brochure bij alle VVV's en bibliotheken in de provincie Utrecht en de grotere VVV's in Nederland. Ook aanvragen via 0900-4141414. Inl 030-2333036 of www.utrecht-museumkwartier.nl

*Wandeling op 13 mei en 16 mei om 14u vanaf de Pandhof naast de Domkerk, einde rond 16u. (incl. pauze ) en 9 en 13 juni, 1 en 4 juli, 9, 12 en 30 sept en 3 okt; ook op afspraak. Kinderen onder begeleiding (maximaal twee kinderen per begeleider) ƒ15,- voor volwassenen en ƒ7,50 voor kinderen, inclusief een documentatiepakket en exclusief toegang Museum Catharijneconvent (toegang volwassenen ƒ13, kinderen tot 5 jaar gratis; 6 t/m 17 jaar en CJP ƒ 6,50; 65+ 50% korting; MJK gratis.

Kierewiet

Door de MKZ-criusis waren ze een tijd gesloten, maar Bezoekerscentrum Veluwezoom van de Vereniging Natuurmonumenten is weer open en heeft zaterdag 12 mei een theatermiddag over een mal dametje, die veel van vogels houdt. Eigenlijk zou ze zelf ook wel een vogel willen zijn en door het bos vliegen. Zou dat lukken? De voorstelling van Theater Lumière is voor kinderen vanaf 4 jaar van 13u30-14u30 en van 15u30-16u30 in Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5a, Rheden. Kaarten à ƒ3,50 voor leden en ƒ5 voor niet-leden res 026-4979100.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:Tonny Schoemaker