Herwaardering van de sandaal

Als één kledingstuk de drager dateert, is het wel de sandaal. Geitenwollen sok en sandaal staan voor saai en slechte smaak. Misschien dat dit beeld kan veranderen door assembleerbaar schoeisel.

`Jezus-Nikes' werden ze op de lagere school genoemd. Iets later werd het `hippie-slipper': ander label, zelfde negatieve betekenis. Sandalen waren stappers die alleen gedragen werden door de leraar Grieks, die ook al een onbegrijpelijke voorkeur aan de dag legde voor bruine ribbroeken en overhemdboorden met een bovengemiddelde spanwijdte. Sandalen maakten onmiskenbaar onderdeel uit van een losers-outfit. Degelijke leren riempjes die al driehonderd keer gepoetst zijn en een pluizige sok – minstens zo vaak gewassen die uit de opening aan de voorkant slobbert.

Maar de sandaal is toe aan herwaardering. De eerste signalen tekenden zich af op vakantiebestemmingen waar vooral Amerikanen en Israëliërs een paar jaar geleden en masse opdoken, met Teva-sandalen die van een andere planeet leken te komen dan de onelegante klossers die tot dan het straatbeeld in menig badplaats verpestten. Het waren lichtgewicht slippers met sluitingen van veelkleurig klittenband. De neo-hippiebeweging, die voornamelijk bestaat uit mensen die te jong zijn om Woodstock te hebben meegemaakt en voor wie het Flower power-gedachtegoed vooral een stijlstatement is, zag ook wel wat in de comeback van de sandaal. En dus was plots ook weer het klassieke Romeinse model met dunne, hoogsluitende riempjes terug in de gratie.

Nu is er dan de Multiple Sandaal. Deze nieuwste fase in de sandaalrevival maakt serieus werk van de stilering en individualisering van wat tot voor kort gold als het lompste op schoeiselgebied. Maar het ontwerp is dan ook afkomstig van Youth Couture New York, een ultrahip kledingmerk voor jongeren, dat eerder opzien baarde met stoere broeken gemaakt van geteerd zeildoek afkomstig van oude Hongaarse trucks. Ook de Multiple Sandaal ademt een en al ruigheid en `streetcredibility'. Maar het meest vernieuwende aspect aan de New-Yorkse sandaal is dat het eigenlijk geen schoen is, maar een bouwpakket. Met losse onderdelen kan de koper zelf de stapper in elkaar zetten die hij of zij op dat moment wil hebben.

Basis voor de doe-het-zelf-sandaal is een dikke zool van natuurrubber, waar een dik voetbed van zware canvas op is vast te klikken. De diepe groeven in de zool vormen het profiel en zijn tegelijkertijd de plek waarin de kunststof lussen verdwijnen die de sandaal aan de voet bevestigen. Strips van klittenband zorgen voor de sluiting. Wie een slenterslipper wil hebben voor op de flaneerboulevard heeft aan een of twee strips over de wreef genoeg. De actievere stapper die wat meer houvast nodig heeft, monteert in een handomdraai een enkelband op de zool. De consument is zijn eigen assembleerlijn geworden.

Youth Couture hanteert met zijn nieuwe sandalen hetzelfde principe als de fabrikanten van mobiele telefoons, die met een breed assortiment kleurige frontjes en te downloaden melodietjes hun eenheidsproduct een persoonlijk tintje proberen te geven. De onderdelen van de sandalen zijn los te koop in verschillende kleuren, zodat iedereen zijn eigen unieke combinatie kan maken. Zo kan de frivole kleurenfreak zich uitleven met een felblauwe zool, knalgele bevestigingsrubbers, een baksteenrood voetbed en glasbakgroene klittenbanden. Maar het ensemble kan ook uitgevoerd in stijlvol gebroken wit of zakelijk antracietgrijs.

Een absoluut praktisch voordeel van de demonteerbare sandaal is dat hij lekker compact is weg te bergen. Voor mensen met weinig kastruimte is het dan ook goed nieuws dat Youth Couture binnenkort ook een wintercollectie lanceert die op hetzelfde bouwpakketprincipe is gebaseerd. Een enkele zool, die overigens iets dunner zal zijn dan de stoere sandaalzool, vormt dan het fundament voor laarzen, bootschoenen, trimgympen en hiking boots. Ook hier geldt: bovenwerken, bevestigingsconstructies en zolen zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Er is geen excuus meer om niet kleur-gecoördineerd door het leven te gaan.

Multiple Sandaal: ƒ242. Excl verkrijgbaar bij filialen van Dr.Adams.

    • Edo Dijksterhuis