Heineken ontkent bod op Foster's

Bierbrouwer Heineken ontkent een bericht in een Australische krant dat het de Australische bierbrouwer Foster's Brewing Group wil overnemen voor bijna 20 miljard gulden. Dat is een premie van 50 procent op de huidige beurskoers.

Volgens The Australian zou Heineken gesprekken voeren met Foster's en al een kredietfaciliteit hebben bedongen bij een Nederlandse bank. Een woordvoerder van Heineken verklaart echter dat het ,,niet in onderhandeling is met Foster's''. Ook de Australische brouwer ontkent de berichten. ,,We zijn onwetend over een mogelijk overnamebod van Heineken.''

Analist Gerard Rijk van ING Barings noemt een overname zeer onwaarschijnlijk. ,,Het bod zou een forse premie zijn voor een toch al duur geprijsd bedrijf'', zegt Rijk. ,,Foster's heeft behalve bier veel ballast met wijn, hotels en vastgoed. Als ze daar te veel voor betalen, is dat slecht voor de koers van Heineken. Het lijkt me nonsens dat Heineken geïnteresseerd zou zijn in wijn. Wat mogelijk wel aantrekkelijk kan zijn, is een bod op alleen de bierdivisie van Foster's.''

Juist enkele maanden geleden beëindigden Heineken en Foster's hun samenwerking in Australië. Foster's distribueerde voor Heineken het bier in Australië, maar de Nederlandse brouwer was daar ontevreden over. Nu heeft het bedrijf het in eigen hand genomen.