HEEL VEEL HULP

Enschede kreeg tijdens en na de vuurwerkramp veel hulp uit de oostelijke hoek. Tachtig Duitse brandweerlieden hielpen mee een einde te maken aan de vuurzee. Acht Duitse helikopterteams deden hun uiterste best om de gewonden te helpen. De Bondsdag hield een minuut stilte vanwege de slachtoffers van de ramp. De Duitse buurtgemeenten zamelden tezamen bijna een half miljoen Duitse mark in voor de slachtoffers. En de voetbalclub Werder Bremen speelde augustus vorig jaar een benefietwedstrijd tegen FC Twente in het Enschedese Arke stadion. Tweeduizend gedupeerden van de ramp en hulpverleners werden uitgenodigd voor deze wedstrijd. Andere belangstellenden konden voor minimaal 25 gulden een kaartje kopen. De benefietwedstrijd was wel een risicowedstrijd. Enschede bracht een grote politiemacht op de been om rellen te voorkomen.

De Duitse hulpverleners ontvingen in april van dit jaar de (Nederlandse) Von der Gablentz-Prijs voor hun inzet. De prijs, vernoemd naar de voormalige Duitse ambassadeur in Den Haag, Otto von der Gablentz, werd uitgereikt aan de hulpverleners omdat zij een inspirerend voorbeeld zouden zijn voor grensoverschrijdende samenwerking.