`Haal nandrolon van dopinglijst'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet nandrolon voor twee jaar van de dopinglijst verwijderen, zolang niet met zekerheid kan worden vastgesteld hoe deze stof in het lichaam van een sporter terechtkomt. Dat zegt mr. Emile Vrijman, voormalig directeur van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) in een vraaggesprek met deze krant. De in Rotterdam gevestigde advocaat treedt op als adviseur van de op nandrolon betrapte Juventus-voetballer Edgar Davids. Mogelijk zal Vrijman ook de eveneens positief bevonden Frank de Boer juridisch bijstaan.

Vrijman pleit voor ,,een moratorium van twee jaar, waarbij je voorlopig een kruisje zet achter de namen van op nandrolon betrapte sporters''. Daarbij gaat het volgens de advocaat wel om de ,,grensgevallen'', zoals Davids en De Boer, bij wie in de urinemonsters een waarde van respectievelijk 8 en 8,6 nanogram werd aangetroffen. Dat is vier keer zo veel als de toegestane grens van twee nanogram per milliliter urine. Ter vergelijking: bij de Amerikaanse kogelstoter C.J. Hunter werd vorig jaar een waarde van 2000 nanogram geconstateerd.

,,Zolang niet wetenschappelijk kan worden aangetoond in hoeverre nandrolon door het lichaam zelf wordt aangemaakt en welke rol voedingssupplementen spelen, vind ik het misdadig om sporters te veroordelen'', stelt Vrijman, die eerder de belangen behartigde van vijf op nandrolon betrapte sporters, onder wie de Nederlandse atleet Troy Douglas.

Volgens Vrijman stapt Davids naar de rechter als de contra-expertise negatief voor hem uitvalt.

VRAAGGESPREK: pagina 12

    • Robèrt Misset