Groot-Brittannië

Neem 1 schilderij

De Britse schilder William Hogarth is dit jaar onderwerp voor het innoverende scholenproject van de National Gallery. Take one picture met prachtige schilderijen, sculpturen, een video, poëzie en posters gemaakt door leerlingen van openbare basisscholen uit heel het land is het resultaat. Al het jonge werk is gebaseerd op The Graham Children geschilderd door Hogarth in 1742. Een detail van het schilderij van papier-maché, een versie van het origineel als collage, de poes en het vogeltje close-up of een video van kinderen die dapper het werk staan na te spelen. T/m 12 aug Take one picture in de National Gallery, Londen. Dag10-18u; wo t/m 21u.

Inl 00-442077472885 & nationalgallery.org.uk.

Eetweek

Uit eten, is de boodschap vanaf morgen, want dan begint in Groot-Brittannië de National Restaurant Week. Na decennia met enkel baked beans, worst, puree en Sunday roast is in ieder geval Londen tegenwoordig de culinaire hoofdstad van Europa. Jamie Oliver, Delia Smith, Marco Pierre White en Nigel Slater zetten de toon van de Britse keuken. Deze week zijn in alle aangesloten restaurants speciale menu's samengesteld en van ieder besteed bedrag gaat een pond naar een goed doel. T/m 20 mei National Restaurant Week.

Feelgood

Beter had Alistair Beaton zijn toneelstuk niet kunnen plannen. Feelgood, over een door spin doctors omringde Britse eerste minister, valt samen met de campagne die premier Tony Blair aan een tweede termijn moet helpen. Beaton, voormalig tekstschrijver van Spitting Image én van de minister van Financiën, heeft de hoop verloren die Blairs New Labour bij haar aantreden in 1997 wekte. De beloofde radicale veranderingen zijn vastgelopen in gekonkel om aan de macht te blijven. Als het niet zo erg was, zou je erom moeten lachen. Feelgood is het beste bewijs dat Britse politiek theater is – en omgekeerd. Feelgood in het Garrick Theatre, Charring Cross Rd, Londen. Ma t/m za 20u; wo 15u; za 16u. Inl 00-442074945085.

En verder

T/m 10 juni Boticelli's Dante in de Royal Academy. +00-442073008000 & www.royalacademy.org.uk; t/m 3 juni Evenementen rondom Royal Festival Hall 50 jaar 00-442079604242; Nu reserveren: Vermeer and the Delft School van 20 juni t/m 16 september in The National Gallery, 00-442077472865 & www.nationalgallery.org.uk.