Glimlachend naast het nieuws

Soms is televisie kijken een bewuste keuze. Maar vaak is het een aangeklede vorm van niets doen. Als de verveling in de kamer hangt of de vermoeidheid toeslaat, moet de afstandsbediening uitkomst bieden. Globaal kunnen de tv-programma's die dan langs flitsen in twee soorten ingedeeld worden: programma's die de gevoelens van lethargie bevestigen (soaps bijvoorbeeld) en programma's die door hun informatieve of verstrooiende kracht de tijdelijke dip helpen overwinnen. Het NCRV-programma Man bijt hond valt in de tweede categorie.

In de NRCV-gids wordt Man bijt hond aangeduid als een actualiteitenprogramma, maar dat is wel een predikaat met een knipoog. Zo werd gisteravond aandacht besteed aan het bezoek van kroonprins Willem-Alexander en Máxima aan de Keukenhof, maar daarbij ging de aandacht vooral uit naar Annette Nederlof, een van de gastvrouwen van het park. Ze bleek een verrassende visie te hebben op de Nederlandse bloem bij uitstek, de tulp: ,,Ik houd van tulpen omdat ze zo'n eigengereid karakter hebben; ze gaan namelijk groeien als ze in een vaas gezet zijn.'' Een groep Japanners moest van het gras worden gejaagd – zou ze dat met het verloofde paar ook doen? ,,Nee, dat is niet nodig, want die kunnen de bordjes begrijpen.''

Aandacht was er deze week in Man bijt hond bijvoorbeeld ook voor de stakingen in de ziekenhuizen. Dinsdag in de vorm van een gesprek met de cliniclowns, die langdurig verpleegde kinderen komen vermaken, over de vraag of zij ook van plan waren te gaan staken. Ze bleken echter goed betaald te worden en zouden de kinderen niet in de steek laten.

Gisteren werden beelden uitgezonden uit het Medisch Centrum Alkmaar, waar het personeel repeteerde voor een musical over het graven van het Noordhollands kanaal. De omstandigheden waaronder dat kanaal indertijd werd gegraven waren buitengewoon slecht, waardoor er stakingen uitbraken onder de onderbetaalde arbeiders. Alle betrokkenen jubelden over het effect van het gezamenlijk oefenen voor de samenwerking tussen de afdelingen en beroepsgroepen. ,,Sinds we samen voor de musical oefenen, komen de mensen van het laboratorium veel sneller helpen als we op de afdeling een probleempje hebben.''

Vermakelijk zijn ook de, soms oude, filmpjes waarmee de dagelijkse kijkersvraag wordt ingeleid, die beantwoord kan worden via de rondtrekkende babbelbox die deze week bij de zandkastelen in Schevingen staat. Vaste afsluiter is de rubriek `Ons kent ons', waarin een eigentijdse familie op een gestileerde manier de dagelijkse ongemakken van het gezinsleven laat zien.

De kracht van het programma ligt niet alleen in de grote creativiteit, inventiviteit en de milde ironie waarmee de makers op de actualiteit inspelen, maar ook in de regelmatige vorm. De talrijke vaste rubrieken geven het programma een herkenbare structuur. Zo wordt in de rubriek `Hond aan tafel' bij willekeurige mensen rond etenstijd aangebeld, met de vraag of men met de aanwezigen ,,de dag mag doornemen''. Het leidt tot inkijkjes in huiselijke situaties waarmee iedereen zich makkelijk kan identificeren. Wie het programma kent, zal nooit meer rustig de deur opendoen als er rond etenstijd aangebeld wordt.

Man bijt hond, NCRV, Ned.1, dinsdag t/m vrijdag 19.00-19.25 uur.

    • Herman Amelink