Geen ophef Zyklon

Het concert van de omstreden Noorse death-metal-band Zyklon, gisteravond in Groningse Oosterpoort, is zonder enig incident doorgegaan. De groep is op tournee als voorprogramma van de Amerikaanse groep Morbid Angel. Zyklon kwam in het nieuws vanwege vermeende extreem-rechtse sympathieën, gevoed door de bandnaam,afgeleid van het gas Zyklon B dat in de Tweede Wereldoorlog in de gaskamers werd gebruikt. Het Nieuwsblad van het Noorden ontdekte op internet enkele onvriendelijke uitspraken van zanger Zamoth over de Islam.

Het optreden van de groep in Hardenberg, vanavond, werd afgelast, In het Rotterdamse Nighttown, waar de bands morgen optreden, en in De Oosterpoort hield men de poot stijf. De gemeente Groningen stelde een onderzoek in naar de band en constateerde niets dat wees op extreem-rechtse sympathieën.

Onder veel belangstelling van de pers legde zanger Zamoth, een omkering van zijn voornaam Thomas, een verklaring af. ,,Deze band heeft niets te maken met politiek, racisme en fascisme.'' Tijdens het concert bleken zijn teksten volstrekt onverstaanbaar. Uit de website van Zyklon en van Zyklon B, de vorige band van Zamoth, valt op te maken dat hij geobsedeerd is door de apocalyps, de duistere kanten van de menselijke psyche en door massamoord. ,,Dat komt bij meer kunstenaars voor'', aldus programmeur Kees van Boven van De Oosterpoort. De naam Zyklon, Duits voor `cycloon', zou, volgens Zamoth, staan voor ,,een destructieve maar natuurlijke kracht, symbolisch voor onze expressie'', die bestaat uit een ,,post-apocalyptische soundtrack, door middel van extreme muziek.''

Shockeren gebeurt vaker in de wereld van de death metal en black metal, waar groepen zich tooien met namen als Panzerchrist, Cannibal Corpse en Massacre. Morbid Angel.