Frankrijk

Tango

In het kader van het festival Buenos Aires Tango in Parijs, staan er een groot aantal spektakels door muziek- en dansgezelschappen op het programma, met solisten als de bandoneonisten José Libertella en Nestor Marconi en de zangeressen Lidia Borda en Nelly Omar. Een aantal van de concerten wordt gevolgd door een bal (concert 150 Franse francs, bal en concert 190 Franse francs ; 6 concerten en 3 bals 500 Franse francs). Ook zijn er 2 series tangolessen door leraren van de Viruta en la Estrella, de bekendste dansschool van Argentinië, van 9 t/m 12 mei en van 15 t/m 19 mei van 13-14u30 en 18-19u30. Parijs, Théâtre National de Chaillot, 1, Place du Trocadéro, t/m 27 mei. Inl 00-33153653000 en www.theatre-chaillot.fr

Perzië

Sinds lang vervlogen tijden heeft de mens gedroomd van het paradijs in de vorm van een ideale tuin. De Perzen hebben gestalte gegeven aan deze droom. De eerste Perzische tuinen dateren uit het midden van de zesde eeuw voor christus. De weelderige tentoonstelling Echos du paradis, Évocations des jardins Persans et leur rayonnement roept met miniaturen, manuscripten, textiel, keramiek, tapijten en voorwerpen het dolce vita in deze aardse paradijzen voor de geest en vertelt over hun verbreiding in het oosten. Een aanvullende tentoonstelling met Iraanse foto's laat zien wat er over is van de tuinen in bijvoorbeeld Ispahan, Shiraz, Kachan en Teheran. Parijs, Trianon de Bagatelle, Bois de Boulogne, Allée de la Reine Marghérite, metro Porte Maillot, vervolgens bus 244, t/m 1 juli dag beh di 11-18u. Inl 00-33145012010.

Bernard Boutet de Monvel

De Franse schilder, decorateur en dandy Bernard Boutet de Monvel (1881-1949), zoon van de schilder Louis-Maurice, leefde op volle snelheid tussen Parijs en de Verenigde Staten. Zijn portretten van de jet-set, waarvan de stijl verwant is aan de Nabis, zijn oprecht en gevoelig. Hij maakte talrijke tekeningen tijdens de Eerste Wereldoorlog en illustraties voor de romans van André Maurois. Vooral zijn NewYorkse wolkenkrabbers en Marokkaanse landschappen zijn mooi. Een overzichtstentoonstelling van zijn werk is te zien in Parijs, Mona Bismarck Foundation, 34, Avenue de New York, t/m 30 jun, dag beh zo, ma en feestdagen. Inl 00-33147233888. Gratis toegang.

En verder

Die tote Stadt, opera van Erich Wolfgang Korngold op 14, 17, en 21 mei in het Théâtre du Châtelet te Parijs 00-33140282840; Le Salon d'art contemporain de Montrouge, een uitstekende hedendaagse kunstmarkt waar de Parijse galerieën hun `boodschappen doen' t/m 23 mei in Montrouge (zuidelijke voorstad van Parijs), 2, Place Emile-Cresp 00-33146127563.