Duitsland

India-idioot

Op zoek naar sprookjesachtige motieven vocht hij zich een weg door ijs, sneeuw, vuil en hitte, met een loodzware camera op zijn rug: voor zijn foto's van India - waaronder de allereerste opnamen van de Himalaya - deed de Brit Samuel Bourne 130 jaar geleden nogal wat moeite. De fotografische oogst van zijn avonturen is t/m 19 aug te zien in het Münchner Stadtmuseum. St-Jakobs-Platz 1; dag beh ma 10-18u. Inl 00-498923322370.

Saxofoonkolos

Zijn saxofoon huilt en jubelt. Soms blaft-ie als een coyote. Dankzij een solide levensstijl is Sonny Rollins (70) een van de weinige overlevenden van de junkie-jazz uit de jaren vijftig. ,,Ik ben van de drugs afgekomen toen ik mijn vrouw Lucille leerde kennen'', zegt hij. Inmiddels woont het stel teruggetrokken op een farm ten noorden van New York. Slechts zelden verlaat de muzikant, door zijn fans `de saxofoonkolos' genoemd, zijn fort om op tournee te gaan. Maar op 12 mei treedt hij op in Stuttgart. Inl 00-4971122280 of 00-4971122280.

Kunst en pretcultuur

Steeds meer Duitse musea bieden jonge bezoekers de mogelijkheid hun partynacht met wat cultuur op te waarderen. Het moet dan wel gaan om een tentoonstelling met echte kunst - anders zouden de musea een knieval maken voor de op pret beluste massa. De tentoonstelling in Kunstmuseum Wolfsburg heet Lets Entertain en disco-lawaai overheerst. De Pool Piotr Uklanski bijvoorbeeld begiet zijn fluorescerend-oranje dansvloer voortdurend met muziek. Ernaast staan gigantische, in zwart en wit gegoten Michael-Jackson-beelden van de Amerikaan Paul McCarthy. Een video-installatie van Rineke Dijkstra met eenzaam dansende mensen toont de donkere kanten van de clubcultuur. En dan is er de lounge van de Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid. Tot 22 uur is haar museumclub geopend, en in de `dj-nachten' nog veel langer. Zo kan men eerst een uurtje kunst kijken en dan in Hadids futuristische Z-scape-fauteuils ontspannen. T/m 15 juli; Porschestr. 53. Inl 00-49536126690.

En verder

Internationaal jazzfestival met oa Toots Thielemans van 10 t/m 13 mei in Dortmund 00-492315025187; Robert Ryman-retrospectief t/m 27 mei in het Kunstmuseum, Bonn 00-49228776260.