Doodslag S. Jansons: 18 jaar en tbs

Het Amsterdamse gerechtshof heeft de 39-jarige Martin C. gisteren veroordeeld tot 18 jaar celstraf en tbs wegens doodslag op Sybine Jansons uit Maarn en het verkrachten van twee andere vrouwen.

Het openbaar ministerie had een levenslange gevangenisstraf geëist, net als voor de rechtbank, die C. eerder veroordeelde tot 20 jaar celstraf en tbs. Het hof kwam tot een lagere straf omdat het snelle behandeling van C. noodzakelijk acht.

Sybine Jansons verdween 19 januari 1999 op weg van school naar huis tussen Doorn en Maarn. Ruim een maand later, na intensieve zoekacties, is haar lichaam bij Breukelen gevonden.

Het is ook in hoger beroep onmogelijk gebleken om te bewijzen wat Sybine Jansons precies is overkomen nadat zij voor het laatst in leven is gezien. De patholoog heeft niet met zekerheid kunnen vaststellen wat de doodsoorzaak van het meisje was. En Martin C. gaf evenmin enige opheldering.

Tijdens de behandeling voor de rechtbank bleef hij tot wanhoop van de ouders van het meisje, die duidelijkheid willen over haar laatste uren, beroep doen op zijn zwijgrecht. In de aanloop naar het hoger beroep had C.'s raadsman P. Doedens aangekondigd dat zijn cliënt zou ,,gaan praten''. Voor het hof ontkende C. evenwel alles.

Toch is onder een nagel van Sybine Jansons een DNA-spoor aangetroffen dat met grote waarschijnlijkheid aan C. toebehoort en hebben honden zijn geur herkend op haar fiets. Ook zijn er afgeluisterde telefoongesprekken waarin C. zijn vriendin instrueert in verband met een alibi. Zijn auto is op cruciale momenten gesignaleerd bij de plaats van het misdrijf. Het hof tilt zwaar aan het feit dat C. ,,groot en onpeilbaar leed'' heeft toegebracht. De slachtoffers van de verkrachtingen lijden nog aan een trauma en aan het leed van de familie Jansons heeft C. ,,nog extra toegevoegd'', door te blijven zwijgen.