Dominatrice

Als blauwbaarden verslinden tv-makers jonge vrouwen. Dondert niet wat ze doen. De vrouwen moeten als lokeenden dienen voor jonge vrouwelijke kijkers en dat vinden de adverteerders weer leuk. Zo rolt het geld binnen. De commerciële variatie op het devies ,,niet de waarheid maar de pijn'' is ,,niet de inhoud maar de doelgroep''.

In Girls Talk van Net5 kletsen jonge vrouwen over seks – dat trekt dan ook weer nieuwsgierige jonge mannen. Hoe erg het is om iemand te pijpen die zich niet heeft schoongemaakt, de geneugten van een dommere, meer animale man, het prikkelige gevoel van een man die ter wille van zijn vriendin zijn borsthaar heeft geschoren, de voor- en nadeeltjes van overspel. ,,Het was voor mij gewoon een persoonlijk ding, bindingsangst,'' bekent Bambi. ,,Ik kan gewoon met andere jonges ligge wippe.'' Zelfs Ladies Only van RTL5, waar, foei, wel eens een 50'er of 60'er bij zat, was diepzinniger. Nee, de beloofde kwaliteitszender, een commerciële VPRO, is Net5 nooit geworden. De Vara kan blij zijn dat ze nooit met deze omroep in zee is gegaan.

De Meiden van Net5 die voor de camera samenwonen in een Amsterdams huis, zijn een mislukking. Te veel gehang, geleuter en domme ruzies in ochtendjas. Meisje Devon besloot te vertrekken omdat ze haar bij grootouders ondergebrachte kindje miste. Met één borst schattig uit haar bloes puilend sprak ze op oudejaarsavond (zoveel maanden loopt het achter) de anderen streng toe over hun wangedrag. Geen van de meiden begreep wat ze bedoelde, ik ook niet. Maar het moest nu eenmaal van productie, conflict.

Er is nu voor de afwisseling toch maar een jongen bij gehaald, Justin. En meteen veerde het gezelschap op. Een speeltje! Half-seksuele interactie. Leonie met Justin in bad, nog wel in bikini. Maar volgende week gaat de mooie secretaresse Apollonia met Justin naar Parijs. Ik zag haar in de aankondiging, gekleed nog weliswaar, met de heupen pompend, over Justin heen liggen. Dat belooft wat, lieve kijkertjes.

Dan is Anne Robinson, de 57-jarige ster van de geruchtmakende Britse quiz The weakest link, een opluchting. ,,You're the weakest link, goodbye'', zegt ze laconiek tegen gasten die eruit zijn gestemd. De geformatteerde Nederlandse 37-jarige imitator Chazia Mourali zegt onterecht ,,Tot ziens''.

Robinsons kracht bestaat er juist in dat ze geen voorbedachte formule is. Te oud, te hard, te slim, te origineel, te geestig. Echt voor de doorgewinterde kijker die genoeg heeft van geslijm. De BBC had gisteren een verslag van haar succes in de Verenigde Staten. TV-deskundigen voorspelden dat de Amerikaanse kijker het niet zou pikken. Zij zouden een zachte tandpasta-presentator willen. Eerste uitzending van Robinson in de VS: 51 miljoen kijkers. Zouden dat alleen 57-plussers zijn?

Robinson heeft haar ervaringen opgedaan op de Londense markt, waar ze al jong in de kraam van haar moeder meeschreeuwde. Ze was jaren vlijmscherp columnist voor The Mirror, The Sun, Today en The Times. De best betaalde journaliste van Groot-Brittannië. Ze kan formuleren. Na haar echtscheiding is ze jarenlang zwaar aan de alcohol geweest. Dat klinkt nog door in haar heesheid.

Amerikaanse gasten praten ook terug. Ze staan niet angstig en slaafs op de volgende klap te wachten, zoals Britten en Nederlanders, maar geven van katoen. Inmiddels is de show aan 34 landen verkocht en in de gauwigheid zag ik dat Australië en Duitsland in tegenstelling tot Nederland oudere presentatoren hebben.

Je vraagt je af wie er in zo'n show willen zitten. De BBC had wat gasten geïnterviewd. ,,Ze staart je zo aan. Ze is echt niet aardig'', zei een vrouw die was weggestuurd. De sadistische dominatrice Anne Robinson te doorstaan is zo opwindend als een bungeejump. Een man kan zich zulk sarcasme niet veroorloven, zei een Britse cultuurfilosoof. Zo bezit een pinnige schooljuffrouw meer macht dan een man ooit kan krijgen. En plotseling denk ik aan Wilhelmina en Beatrix.

    • Maarten Huygen