De Waart sprankelt van energie en nuchterheid

Tussen de voorstellingen van Berlioz' Béatrice et Bénédict in het Muziektheater door, dirigeert Edo de Waart, chef-dirigent van De Nederlandse Opera, het Concertgebouworkest deze week in een conventioneel programma, zowel van vorm (ouverture-concert-symfonie) als inhoud (Wagenaar-Mozart-Beethoven).

Bij het Radio Filharmonisch Orkest, waar De Waart ook chef-dirigent is, noemen musici hem een `orkestbouwer'. Een no-nonsense dirigent voor wie goed, zorgvuldig en geconcentreerd musiceren prevaleert boven het drukken van een eigenzinnig stempel op de gespeelde partituur.

Ook voor het Concertgebouworkest presenteerde De Waart zich gisteravond met veel energie in nuchtere, nergens onnodig zwelgende uitvoeringen van de geprogrammeerde werken. In Wagenaars charmante, aan de symfonische gedichten van Richard Strauss verwante Ouverture `De getemde feeks' loodste De Waart het orkest met duidelijke gebaren door de drieste tempowisselingen en de feeksig lastige fuga, waarbij de totaalklank steeds waterklaar bleef.

De uitvoering van Mozarts Pianoconcert in C (KV 467) werd door solist Robert Levin vriendelijk en zeer on-Hollands opgedragen aan Marius Flothuis, oud artistiek directeur van het Concertgebouworkest en wereldvermaard Mozart-connaisseur en -vorser. Muzikaal sloot Levins directe en vormbewuste benadering goed aan bij de frisse en sterk lineair gedreven visie van De Waart. Behalve zeer virtuoos en origineel in zijn cadensen, bleek Levin een pianist die zijn eigen positie voortdurend met gekruld oor naar het orkest heroverwoog, zodat de dialogen tussen solist en orkest opvallend uitgebalanceerd en harmonieus verliepen.

Ook Beethovens Derde symfonie `Eroica' werd met strakke teugels en vanuit klassiek perspectief belicht, waardoor de noviteiten in het werk niet zelden een authentiek c-hoquerende werking herwonnen. Met fraai uitgelichte tegenstemmen en ferme contrasten tussen heroïek en somberte, schiep De Waart hier ondanks soms zeer rappe tempi een sfeer van majesteitelijkheid die onomwonden opwelde uit de kern van het werk zelf.

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Edo de Waart m.m.v. Robert Levin (piano). Programma: Wagenaar, Mozart en Beethoven. Gehoord: 9/5 Concertgebouw, Amsterdam. Herh.: 10/5, aldaar.

    • Mischa Spel