De Hond krijgt jaar voor nieuw beleid Newconomy

De aandeelhouders van de participatiemaatschappij Newconomy hebben bestuursvoorzitter Maurice de Hond gisteren het voordeel van de twijfel gegegeven. De Hond, die onlangs na een schorsing is teruggekeerd, moet dit jaar bewijzen dat hij in staat is om de tobbende internetinvesteerder uit het slop te halen.

Op de aandeelhoudersvergadering, die gisteren in Amsterdam werd gehouden, keurden slechts enkele beleggers het beleid zonder meer goed. Een groot aantal beleggers onthield zich van stemming over het beleid, dat onder meer voorziet in investeringen in bedrijven uit de oude economie. De Hond erkende na afloop van de vergadering dat het uitgesproken vertrouwen van de aandeelhoudersvergadering voorwaardelijk is.

De internetinvesteerder ging vorig jaar naar de beurs tegen een introductieprijs van 10,50 euro. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan met de koers, die nu rond de 1 euro zweeft. Door de afwaardering van de belangen die Newconomy heeft in internetbedrijven, is het beleggingsvehikel van De Hond diep in de rode cijfers gekomen. Newconomy heeft recentelijk wat lucht gekregen dankzij een kapitaalinjectie van 5 miljoen euro (11 miljoen gulden) door ABN Amro, de bank die ook de beursgang van het bedrijf begeleidde.

Het vertrouwen van de beleggers is ook geschaad door de strubbelingen rond de persoon van De Hond. De oprichter en grootaandeelhouder werd op 22 januari van dit jaar geschorst door de toenmalige raad van commissarissen en mocht begin maart terugkeren. Verder had Newconomy nog een geschil met de ondernemer J. Pieterman over de betaling voor een belang in het internetbedrijf Wish. Pieterman had nog zo'n 40 miljoen gulden tegoed van Newconomy als tweede deel van de overnamesom. De Hond meldde gisteren dat er inmiddels overeenstemming is over een betalingsregeling.

Het aantrekken van voormalig CDA-minister Koos Andriessen als voorzitter en VVD-politicus Hans Wiegel als lid van de raad van commissarissen lijkt beleggers weer vertrouwen te hebben gegeven. Een van de aandeelhouders merkte in dit geval op dat de komst van oud-politici hem deed besluiten om De Hond alsnog voorlopig het vertrouwen te gunnen. Wiegel zelf heeft er vertrouwen in: ,,Het enige wat zeker is in de politiek, is dat niets zeker is. Wat dat betreft zit ik met deze onderneming in iets rustiger vaarwater.''