De grote treinrover

RONALD BIGGS is terug in Engeland. Dank zij The Sun, het tabloid dat sensatie als nieuws verpakt, is de grote treinrover uit Brazilië teruggevlogen. Wat Groot-Brittannië met dertig jaar politiewerk, dreigementen en diplomatieke touwtrekkerij niet was gelukt, bereikte de krant van mediamagnaat Murdoch met de geldbuidel. Ronnie Biggs, 71 jaar en een lichamelijk wrak na drie hersenbloedingen, had zoveel heimwee naar een pint in de pub dat hij zijn verhaal verkocht en zich vrijwillig naar Engeland liet brengen.

De grote treinroof van 1963 was het verhaal van kruimeldieven uit de Londense East End die min of meer bij toeval een reusachtige slag sloegen. Ze hadden geen idee hoe ze hun primitieve overval op de nachttrein van Glasgow naar Londen moesten afwikkelen, ze wisten zich met de stapels en stapels bankbiljetten – 2,6 miljoen pond – geen raad. Ze hadden geen vluchtplan en binnen de kortste keren waren ze gearresteerd. Maar het establishment voelde zich in zijn hemd gezet en de volkse gabbers werden zwaar gestraft. Als een van de leiders van de kraak kreeg Biggs dertig jaar. Korte tijd later ontsnapte hij en via omzwervingen in Australië belandde hij in Rio de Janeiro.

Volgens de Braziliaanse wet kan een buitenlandse verwekker van een kind dat in Brazilië geboren wordt het land niet worden uitgezet, omdat de vader geacht wordt zijn Braziliaanse nageslacht te onderhouden. Biggs vond een vrouw die hem wel wilde helpen, hij verwekte een kind en zo genoot hij al die jaren bescherming tegen uitlevering. De Britten probeerden Biggs nog te ontvoeren, maar dat hielden de Brazilianen tegen.

In Rio leidde Ronnie Biggs een marginaal bestaan. Hij bouwde een huis in een favela, een krottenwijk, met uitzicht op de baai van Guanabara. Hij verdiende zijn geld met scharrelbaantjes – hij verkocht T-shirts met zijn foto aan Engelse toeristen, hij verzorgde rondleidingen door de krottenbuurt, hij gaf tegen betaling interviews met steeds opnieuw hetzelfde verhaal aan kranten, hij gaf commentaar voor de televisie bij het carnaval. Rijk zal hij er nooit van zijn geworden, maar het was een onbezorgd bestaan en Biggs genoot van de aandacht die hij al die jaren kreeg.

DE AFLOOP VAN het avontuur is treurig. Een mediamagnaat betaalt de terugkeer van de zieke treinrover. De lezers smullen van de sensationele artikelen plus exclusieve foto`s, andere tabloids zijn jaloers. Maar The Sun gaat over de schreef met zijn sensationele coup. Dit is gekocht nieuws. Biggs zelf heeft eindelijk geld, maar wat heeft hij daaraan met zoveel jaar cel voor de boeg? Hij had beter in Rio kunnen blijven om zijn laatste levensdagen te genieten van het opkomen van de zon boven de baai van Guanabara.