DE BAMSHOEVE

In het door de vuurwerkramp getroffen gebied hadden veel kunstenaars hun atelier – onder meer in de voormalige textielfabriek de Bamshoeve, waarover vlak voor de ontploffingen op de politiescanner de onschuldig klinkende melding `brandje in de Bamshoeve' te horen was. En waar een week eerder nog opnamen plaatsvonden voor de speelfilm De zwarte meteoor, naar het boek van Tom Egbers.

Omdat het pand zo oud en bijzonder was, hoefde het niet te wijken voor de nieuwbouw die in 2002 op het terrein was gepland. Maar de ramp liet er niets van over. Twee kunstenaars kwamen om het leven. Veel kunstenaars verloren vrijwel al hun werk. In totaal werden 60 ateliers vernield. Ter vergelijking: bij de ramp raakten verder nog 399 huurwoningen, 81 particuliere woningen en 47 bedrijfsgebouwen beschadigd.

Twee persfotografen, van wie er een atelier in de Bamshoeve had en bij de ramp duizenden negatieven was verloren, werden in november 2000 veroordeeld tot duizend gulden boete omdat ze foto's in het nog afgesloten rampgebied maakten. De fotografen wilden voor de verzekering foto's maken van het atelier, om te bewijzen wat voor spullen zich er bevonden.