Bush vergroot de druk op Joegoslavische president

De Joegoslavische president Vojislav Koštunica heeft gisteren tijdens zijn bezoek in Washington opnieuw te horen gekregen dat toekomstige economische hulp van de VS voor Joegoslavië afhangt van de samenwerking van Belgrado met het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden.

Zowel president George Bush als minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell legde tegenover Koštunica de nadruk op de noodzaak, ex-president Slobodan Miloševic aan het Haagse VN-tribunaal uit te leveren. Bush sprak gisteren tien minuten met de Joegoslavische president: hij schoof aan tijdens diens ontmoeting met vice-president Dick Cheney en Condoleezza Rice, de nationale veiligheidsadviseur. ,,De president onderstreepte dat de VS bereid zijn Joegoslavië te helpen bij zijn democratische transitie en zijn poging zich bij Europa aan te sluiten'', zei zei later Bush' woordvoerder. Maar Bush drong bij Koštunica ook aan op ,,concrete stappen'' ten aanzien van de samenwerking met het Haagse VN-tribunaal. Daarvan hangt ,,het Amerikaanse vermogen'' om Joegoslavië ecomomisch te helpen af, zo hield Bush Koštunica volgens de woordvoerder van het Witte Huis voor.

Dezelfde boodschap kreeg Koštunica gisteren te horen van minister Powell, die een dag eerder de hoofdaanklager van het VN-tribunaal, Carla del Ponte, had ontvangen; bij die ontmoeting waren Powell en Del Ponte het eens over de noodzaak dat de regering in Belgrado een datum vaststelt waarop Miloševic aan het tribunaal moet worden overgedragen.

Na het gesprek met Bush zei Koštunica opnieuw dat Belgrado werkt aan een wet die uitlevering van verdachten aan het tribunaal mogelijk moeten maken. ,,In deze situatie is niets makkelijk'', zo zei hij. De Joegoslavische president leek zich te beklagen over de druk die het Westen op zijn bewind uitoefent toen hij (na het gesprek met Bush en vóór dat met Powell) zei: ,,We moeten - alsof onze problemen nog niet groot genoeg zijn - omgaan met de aarzeling van het Westen om ons een kans te geven bij de opbouw van onze instituten en de vestiging van de rechtsstaat door onze rechtspraak toe te staan nationale wetten toe te passen en verdachten van oorlogsmisdaden te berechten.''

Slobodan Miloševic zit sinds begin april in Belgrado in de gevangenis. Zijn arrestatie werd gezien als een reactie op een eerder Amerikaans ultimatum. Na de arrestatie stemden de Amerikaanse regering en het Congres in met een hulppakket van honderd miljoen dollar aan Joegoslavië; zeventig miljoen is daarvan overgemaakt.