Bush in het nauw door hoge benzineprijzen

De onwil van de regering Bush om iets te doen aan de elektriciteitscrisis in California en tegen de stijgende benzineprijzen, baart Republikeinen in het Amerikaanse Congres zorgen. Volgens de krant Los Angeles Times vrezen zij schade bij de Congresverkiezingen in 2002.

The New York Times noemt de kwestie ,,in het bijzonder bedreigend voor de positie'' van president George W. Bush. ,,Hij probeert een politieke tijdbom te ontmantelen zonder de olie-industrie in gevaar te brengen, waar hij en zijn vice-president ooit in dienst waren en die een enorme bron van donaties was tijdens zijn campagne''.

Democraten in het Huis van Afgevaardigden betichtten Bush er gisteren van niets tegen de stijgingen van de energieprijzen te doen omdat hij een gevangene zou zijn van de olie-industrie.

De Republikeinse gouverneur van Zuid Dakota, William J. Janklow, een vertrouweling van Bush, sprak tegenover de New York Times van een ,,absolute nachtmerrie voor Bush''. ,,Mensen praten niet eens over de belastingen. Ze praten over benzine. Het gaat om geld uit hun portemonnee. Iedereen herinnert zich wat ze bij vorig jaar, vorige maand, vorige week en gisteren bij de pomp betaalden.''

Hoewel het Witte Huis volgende week een nationaal energieplan zal onthullen dat gericht is op een lange termijnstrategie, benadrukken Republikeinse medewetgevers het belang voor korte termijnoplossingen in het zicht van een lange hete zomer vol elektriciteitstumult en benzineprijsverhogingen. De Republikeinse Afgevaardigde Elton Gallegley zei gisteren tegen de Los Angeles Times: ,,We zitten in een crisis en die zal alleen verergeren als we niet doortastend optreden.'' Gallegley en drie Republikeinse medestanders steunen tegen de zin van de regering-Bush instellen van tijdelijke prijsmaatregelen voor elektriciteit. Vandaag zou het Huis van Afgevaardigden bovendien een door de Republikeinen ingediend wetsvoorstel behandelen waarin onder meer wordt voorgesteld dat elektriciteitscentrales zich in noodsituaties niet hoeven te houden aan sommige criteria voor de uitstoot van schadelijke stoffen. Sommige Republikeinen willen gezinnen met lage inkomens in het westen van de VS een financiële steun geven om de elekriciteitskosten te kunnen betalen.

Veel Republikeinen vrezen dat Bush hetzelfde te wachten kan staan als Jimmy Carter. Diens energieproblemen zouden volgens een brede consensus hebben bijgedragen aan zijn nederlaag in 1980.