BUREN BELANGRIJK

Marijke van Spanje, hoofd van openbare basisschool De Esmarke.

,,Toen ik kind was, was Enschede een beetje een saaie stad, niet echt mooi. Dat zeg ik achteraf, toen heb ik dat niet zo ervaren. In tegenstelling tot andere grote industriesteden is Enschede namelijk groen en ruim opgezet. Wij woonden aan de rand, dus de weilanden en slootjes waren om de hoek.

,,Enschede heeft niet van die typisch grauwe volkswijken. Tien jaar geleden wilden Franse vrienden iets van de stad zien. We namen ze mee naar de markt maar ze wilden graag een achterstandswijk zien. Toen we ze een buurt lieten zien waarvan we wisten dat er veel mensen woonden met een sociale achterstand, begrepen ze er niks van. Waar heb je het over, was hun verbaasde reactie. We hebben hier wel achterstandswijken, het is alleen niet zichtbaar.

,,Vooral in de jaren zestig, toen de textielfabrieken een voor een dichtgingen, stonden veel laagopgeleide werkers op straat. Na jaren van malaise betekende de komst van de universiteit een kans. Nu is Enschede best een dynamische stad met hoogwaardige industrie en een rijk cultureel leven.

,,Toch is de plattelandsmentaliteit nooit helemaal verdwenen. Goed noaberschap is nog steeds belangrijk. Dat bleek ook na de vuurwerkramp. We hebben met z'n allen gemerkt dat de wereld minder hard is dan iedereen gelooft. Dat is een positieve bijkomstigheid. Net als de openheid die er nu is tussen beleidsmakers en burgers. Deze periode drukt een stempel op Enschede en dat gaat niet meer over.

,,Je merkt ook bij de kinderen dat ze er mee bezig zijn. We zitten in de herdenkingsweek, alles komt weer boven. Ook al zitten we in een nieuwbouwwijk, de ramp heeft ongelooflijk veel impact gehad. De sirenes, de helikopters, het nieuws dat dag en nacht doorging.''

    • Renske Schriemer
    • Norbert Voskens