Buhrmann kan belegger nog niet overtuigen

Onder de hoofdfondsen was Buhrmann, een handelaar in kantoorartikelen, vanochtend aanvankelijk de grootste stijger met een koerswinst van 3,5 procent. Beleggers waren vorige maand nog zwaar teleurgesteld door een winstwaarschuwing van het bedrijf die leidde tot een koersval van ruim 30 procent. Vanochtend werd bekend dat Buhrmann 1.000 tot 1.200 werknemers gaat ontslaan om kosten te besparen. Later op de ochtend sloeg de stemming om en bleef er weinig van de koerswinst over.

Bierbrouwer Heineken moest bijna 1 procent terug op 47,20 euro. Er gaan geruchten dat de Nederlandse bierbrouwer een bod wil uitbrengen van ongeveer 20 miljard gulden op het Australische concern Foster's Brewing Group. Heineken zou volgens een bericht in een Australische krant vooral geïnteresseerd zijn in de wijntak van de brouwer, die de helft van de Australische biermarkt in handen heeft. Nederlandse analisten vinden het niet waarschijnlijk dat Heineken zoveel wil betalen voor Foster's.

ABN Amro zag het aandeel weer opklimmen na het verlies van gisteren. Vanochtend steeg de koers met 3,7 procent naar 22,11 euro. Het grootste verlies werd geboekt door telecombedrijf Versatel, dat bijna 5,5 procent verloor bij een koers van 5,10 euro. Gisteren had het bedrijf ook al bijna 18 procent van zijn waarde verloren. Beleggers maken zich zorgen over de vermogenspositie van de onderneming.

Aan de Midkap verloor automatiseerder PinkRoccade na zijn kwartaalcijfers. Over het eerste kwartaal werd een stijging van de nettowinst van 28 procent behaald. Het aandeel stond aan het eind van de ochtend op 51,30 euro, een verlies van 1 procent.

In Tokio was de onrust over het gebrek aan daadkracht van de nieuwe regering weggeëbd, zo bleek vanochtend bij sluiting. De Nikkei-index sloot uiteindelijk 0,3 procent lager op 14.038,8 punten. Staalfondsen zoals Sumimoto Metal Industries, Nippon Steel en NKK Corporation voerden de lijst aan. Ook scheepbouwers Hitachi Zosen en Mitsui en farmaciefondsen zoals Takeda Chemical Industries deden het goed. NTT DoCoMo zag de koers met 3 procent dalen nadat het bedrijf slechter dan verwachte vooruitzichten voor het komende jaar bekendmaakte.

De handel op technologiebeurs Nasdaq had te lijden onder de tegenvallende cijfers die netwerkfabrikant Cisco de avond ervoor naar buiten bracht. De index daalde in New York met bijna 2 procent naar 2.156,3 punten. De Dow Jones zakte met 0,16 procent onder invloed van aandelenverkopen van Microsoft en Intel. De index sloot de handelsdag op een niveau van 10.866,5 punten. Ook General Electric drukte de Dow. De koers van het aandeel steeg aanvankelijk door berichten dat het bedrijf een neergang van de economie goed op zou kunnen vangen. Later op de dag bleken beleggers daar toch aan te twijfelen.

De belangrijkste Europese indices kwamen vanochtend nauwelijks in beweging. In Londen steeg de FTSE ondanks het koersverlies (min 6 procent) van British Telecom, dat een emissie van ruim 21 miljard gulden aankondigde. De FTSE steeg 31 punten tot 5.923 punten.

In Parijs steeg de CAC-index met bijna 1 procent tot 5.541 punten. De Duitse DAX in Frankfurt steeg met 1 procent tot 6.127 punten.