Brussel eist einde garanties voor Landesbanken

De Duitse overheid moet voor eind september met voorstellen komen om een eind te maken aan het systeem van overheidsgaranties voor de zogenoemde Landesbanken en een groot aantal spaarbanken. Dit heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.

De afgelopen maanden is er intensief overleg geweest tussen de Europese Commissie en de Duitse regering. De kwestie van de Landesbanken was politiek altijd erg gevoelig, mede door druk van de Duitse deelstaten waar de banken hun hoofdzetels hebben.

,,Duitsland lijkt er nu van overtuigd dat er verandering moet komen. We hopen dat het besluit van de Commissie voor constructieve druk zorgt'', zei Eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) gisteren.

De Duitse autoriteiten hebben al te kennen gegegeven een eind te willen maken aan de garantstelling van de staat voor alle verplichtingen van de banken. Ook ligt er al een voorstel om de grootste bank, de Westdeutsche Landesbank/Girozentrale, in twee eenheden op te splitsen. Alleen de eerste bank zou dan nog voor de publieke sector actief.

Volgens de Europese Commissie vormen de staatsgaranties volgens de Europese regels ongeoorloofde staatssteun. De Landesbanken hoeven de via garanties ontvangen staatssteun niet terug te storten, omdat de garantieregeling al bestond voor de inwerkingtreding van het oprichtingsverdrag van de Europese Gemeenschap in 1957.

De Europese Commissie zal haar oordeel geven over de voor eind september te ontvangen Duitse voorstellen, waarna de regels voor 31 maart 2002 aan de Europese regelgeving moet zijn aangepast. De Europese Bankfederatie had in 1999 in Brussel een klacht ingediend tegen de Duitse staatsgaranties.

De Europese Commissie gaf gisteren haar fiat voor de herstructureringshulp van de Duitse overheid voor de bouwgigant Philipp Holzmann, waarvoor bondskanselier Gerhard Schröder zich persoonlijk sterk maakte.

Als belangrijke redenen voor de goedkeuring noemt de Europese Commissie het feit dat de financiële overheidssteun gering is ten opzichte van het totale financiële reddingspakket en dat een aantal dochterbedrijven wordt gesloten waardoor het bedrijf weer gezond kan worden.