BOEKEN

De Groene Gids

De Groene Gids is een handig jaarboek dat is uitgegeven door de Nederlandse Tuinenstichting. Behalve overbodige foto's van bestuurs- en commissieleden bevat het een waardevolle lijst van Open Tuinen, die naar provincie zijn gerangschikt. Van elke tuin wordt een summiere beschrijving gegeven, zo te lezen opgesteld door de eigenaar/uitbater van de tuin in kwestie. Daarnaast bevat het jaarboek een lijst van kwekerijen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Tuinenstichting. Handig is een Tuinkalender met belangrijke `Groene Evenementen' gedurende het komende seizoen en een lijst van Tuinreisorganisaties voor hen die in georganiseerd verband op reis willen. Alle genoemde tuinen, kwekerijen en evenementen zijn ook voor niet-leden toegankelijk.

*De Groene Gids Exclusief. Kwekers, Hoveniers, Open Tuinen, Beeldentuinen, Groenevenementen in Nederland en België. Uitgegeven door Bureau Case, Nieuwendam 16-18, 1621 AP Hoorn. Tel 0229-285999. Ook te koop bij boekhandels en VVV's. ƒ29,95

Wereldgroente

foto's met diepte-onscherpte, veel wit en een felle belichting, een hyperesthetische opmaak van gerechten en een lay-out met een magere letter en veel functioneel wit: Asperges is een vrucht van de internationale kookboekenstijl die de laatste vijf jaar zo'n furore heeft gemaakt. Alleen komt het boek niet uit Australië of Londen of een ander brandpunt van culinaire vernieuwing, maar uit Duitsland. Ook het land van de goedburgerlijke keuken moet eraan geloven. Hoe fraai ook, toch is het langzamerhand een hinderlijke verarming van de regionale verscheidenheid. Al is er in het geval van dit boek wel wat voor te zeggen, want ook de recepten van kok Piotraschke zijn grensoverschrijdend. Hij is een aanhanger van fusionkeuken en dat zullen we weten. Voor de klassieke recepten moet je niet bij hem zijn, maar de gevorderde hobbykok kan op avontuur in de keuken met gerechten als groene kokoscurry met langoustines en asperges, ijskoude aspergesoep, honing-aspergemousse of asperges met rozenbottelsaus.

*Asperges, Jens Piotraschke. Uitg. Schuit & Co/Standaard Uitgeverij. ISBN 9076685819, ƒ36,58

Kruidentuin

`Seasons Kruidentuin' is de vrij vertaalde titel van `Essential Herbs', een boek over kruiden dat vorig jaar in Engeland verscheen. Het hoofdstuk over het kweken van kruiden zal niemand op weg helpen en ook de tips ter bestrijding van ongedierte in de kas – `her en der takjes leggen van antiseptische kruiden als tijm, salie, absint, hysop, bonenkruid en laurier weert ongedierte uit de broeikas' – zal het ongedierte doen gieren van het lachen. Het bestrijden van kattenvlooien met behulp van lavendel en polei lijkt niet afdoende, maar schaden zal het evenmin. Naast veel flauwekul bevat het boek ook heerlijke recepten, zoals die voor peterselie-walnotensalsa en fromage blanc met kervel en bieslook. En welgemeende tips voor ons welzijn: `Komijn-olie kan sommige soorten migraine verminderen'. Het wegleggen van sommige kruidenboeken ook.

*Seasons Kruidentuin, Aromatische kruiden voor huis en tuin, lichaam en geest. Lesley Bremness. Nederlandse editie 2001 uitgegeven door Seasons, VNU Tijdschriften BV, Naarden, ISBN 9058550354.

Parijse restaurants

Restaurant en winkelgidsen over steden als Londen en Parijs zijn eigenlijk altijd smakelijk. Ze moeten het wel heel bont maken, willen ze zelfs de gevorderde metropoolganger niet wat tips aan de hand kunnen doen. Zo ook Unieke restaurants van Parijs en hun lekkerste recepten. De foto's zijn mooi, de bijgeleverde recepten eenvoudig en toch lekker en de vormgeving is overzichtelijk. En de 42 adressen, die in Parijs als `très branché' (hip) gelden, zijn verleidelijk. Maar er zijn ook wat kritische kanttekeningen te plaatsen bij dit boekje: waarom moet de Parijsganger in spe zich eerst door pakweg 25 pagina's culinaire informatie heenworstelen alvorens zijn restauranttips te krijgen? En als het nu nog nuttige informatie was, maar wat te denken van zinsnedes als `Pannen zijn belangrijk' en een overzicht waarin staat dat 1 kilo 1000 gram is en 1 theelepel 10 ml? Liever hadden we op deze pagina's nog wat leuke adressen gehad!

*Unieke restaurants van Parijs en hun lekkerste recepten. Uitg Mo'media. ƒ28,50. ISBN 9057670577

Bijbel

De Amerikaanse non-fictie schrijver Bruce Feiler, die eerder publiceerde over country music en zijn leraarschap in Japan, heeft nu de bijbel `gedaan'. In Walking the Bible doet hij verslag van zijn tocht, over land, `door de vijf boeken van Mozes'. In het boek komt een scala aan onderwerpen aan bod. Het begint met vragen over de Ark van Noach aan een zwijgzame Koerd en elders komt de vraag aan de orde of de joden de piramides in Egypte bouwden. Elk van die naspeuringen levert boeiende verhalen op. Saai is de reis ook niet echt. Feiler bezingt tijdens zijn tocht in de voetsporen van Abraham, Isaac, Jacob en Mozes de woestijn, hij steekt de Rode Zee over en beklimt Mount Sinai. Op deze reis door vijf landen wordt hij vergezeld door de Israëlische archeoloog Avner Goren. Naast een weergave van zijn avonturen en uitweidingen over archeologie is het boek ook een bezinning op zijn eigen geestelijke, joodse wortels.

*Walking the Bible. A Journey By Land through the Five Books of Moses. Bruce Feiler Uitg. William Morrow. Inl en verk.: Willems Adventure 010-5990140. ƒ79,50 ISBN 0380977753

Schelpen

Tweekleppigen, beter bekend als schelpdieren, worden grootschalig miskend. Weinigen staan stil bij het feit dat ze net als wij een hart, een maag, en een mond hebben, al hebben ze maar één oog en één nier. Wat meer mensen, strandwandelaars vooral, staan stil bij iets wat de meeste van ons niet hebben: een keiharde buitenkant. Sommige passanten rapen de mooiste schelpen op, sorteren en bewaren ze, en beginnen zo ongemerkt aan een hobby met mondiale aspecten. Op haast alle stranden liggen schelpen; doorgaans zijn de bouwers al duizenden jaren dood. De Tirion Schelpengids van Gert Lindner maakt in woorden en 1.250 foto's, meest in kleur, overtuigend duidelijk wat de niet-malacologen onder ons moeten missen. De gids voor wie zijn strandvondsten van Kijkduin tot de Seychellen niet onbenoemd en ongesorteerd wil bewaren.

*Gert Lindner - Tirion Schelpengids ISBN 9052104093 ƒ69,50