`Bezorgd over Ahold'

Pensioengigant ABP is onaangenaam verrast door de sluiproute die bedrijven als Getronics en Ahold bewandelen om beleggers bij voorbaat uit te sluiten van de besluitvorming bij de benoeming van commissarissen.

,,Dat is het verkeerde signaal. Ik maak me daar zorgen over'', zei J. Frijns, directeur beleggingen van ABP, dat 327 miljard gulden beleggingen heeft. ABP voert de pensioenregeling uit voor het onderwijs en de overheid.

,,Het maakt me niet vrolijk dat bedrijven de zaak al dichttimmeren voordat er wetgeving is'', zegt Frijns. Het kabinet werkt aan wetgeving om de benoeming van commissarissen in handen te geven van de aandeelhoudersvergadering van een onderneming. Nu benoemen de commissarissen bij veel grote concerns hun eigen opvolgers.

Ahold en Getronics maken gebruik van een clausule in een recent advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over Nederlands ondernemingsbestuur, dat de mogelijkheid biedt om de coöptatie van commissarissen in stand te houden.

Vanmiddag waarschuwde een vertegenwoordiger van ABP op de aandeelhoudersvergadering van ABN Amro in Amsterdam geen vergelijkbare stappen te zetten als Ahold en Getronics.