België

Koningin Elisabethwedstrijd

Het omlijst met speciale uitvoeringen, publicaties en een tentoonstelling. De wedstrijd staat voorop, met zoals altijd een onmenselijk hoge moeilijkheidsgraad in te spelen stukken (o.a. Bach, Bruch, Paganini, Ysae en Mozart). Na de al voorbije voorronde volgt tot 12 mei de tweede ronde en twaalf finalisten strijden van 21 tot 26 mei om de prestigieuze titel. De Belgische radio en televisie besteden uitgebreid aandacht aan de wedstrijd, die vooral in de finaleweek de allure en spanning van een vaak zinnenstrelende thriller heeft. Tentoonstelling 50 jaar Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth t/m 26 aug in de Bellevue Musea, Paleizenplein 7 in Brussel, di t/m zo 10-17u. Inl 00-3225122821. Uitgaven: 12 cd's met alle winnaars (o.a. Kogan, Ashkenazy, Hirschhorn, Pepin, Lemieux) en veel beroemde verliezers (o.a. Egorov, Kremer, Uchida), 3 cd's met toppers, en de dvd-documentaire Het concours van een vorstin.

Architectuur

De Gentse Academie leidde 250 jaar lang architecten op en bloedde dertig jaar geleden dood. Op twee plaatsen in de stad is te zien hoe classicisme en traditionalisme tot 50 jaar geleden hoogtij vierden: zo werd bijvoorbeeld het modernisme op de opleiding volledig gemist en moest Victor Horta iets eerder de art nouveau zelf uit Parijs halen. Werk van Stéphane Beel, Robbrecht en Daem, Jo Crépain en Koen Van de Vreken toont dat er toch ontsnapping uit het klassieke keurslijf mogelijk was. Het bureau Xaveer De Geyter Architecten denkt even hard na als OMA van Rem Koolhaas en bouwt navenant weinig. Dat er toch een en ander is gerealiseerd (o.a. binnenkort woontorens in Breda) is in Antwerpen te zien op een overzichtstentoonstelling in deSingel. 250 Jaar Architecten t/m 17 juni in Gent, in het Museum voor Sierkunst en Vormgeving, Jan Breydelstraat 5, di t/m zo 10-18u, en in het Carmaersklooster, Vrouwebroederstraat 6, di t/m zo 10-17u. Inl 00-3292692910; Xaveer De Geyter Architecten t/m 3 juni in deSingel, Desquinlei 25 in Antwerpen, ma t/m vr 10-19u. Inl 00-3232482828.

Leuvense Biënnale

In Leuven wordt t/m 24 juni de vierde kunstbiënnale gehouden. De grootschaligheid van een dergelijke manifestatie is sympathiek binnen de perken gehouden door op twintig bijzondere plaatsen in de stad relatief kleine tentoonstellingen in te richten. Zo zijn er reliëfs van Guy Rombouts in een school, schilderijen van Fred Bervoets in de Predikherenkerk en objecten van James Lee Bryars bij de Romaanse Poort. Een allround toegangspas en een routebeschrijving vergemakkelijken de keuze en laten de bezoeker ook kennismaken met de pracht van de stad zelf. Biënnale van Leuven t/m 24 juni do t/m zo, 10-17u, kaartjes en startpunt in het Stedelijk Museum, Savoyestraat 6, Leuven. Inl 00-3216226906.

En verder

Willem Elsschot Festival op zaterdag 12 mei in Centrum Elzenveld te Antwerpen met o.a. voordrachten, discussies, tentoonstelling, voorlezingen, Lange Gasthuisstraat 45, Antwerpen 00-3232027704; Panamarenko t/m 20 mei, Walter Leblanc en Luc Peire t/m 27 mei, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent 00-329211703.