Bayern ten koste van Real naar finale

Bayern München is op 23 mei in Milaan de tegenstander van Valencia in de finale van de Champions League. Bayern won gisteravond in München voor 60.000 toeschouwers met 2-1 van Real Madrid. Vorige week behaalde Bayern in het eerste halve-finaleduel in Madrid ook de winst door een doelpunt van de Braziliaan Elber.

Deze spits bewees in de return opnieuw zijn waarde voor de ploeg van coach Hitzfeld, die vorig jaar in de kwartfinales werd uitgeschakeld door de `Koninklijke' uit Madrid. Elber opende de score al na acht minuten na een corner van Scholl: 1-0. Bayern-middenvelder Jeremies speelde daarbij een belangrijke rol door doelman Casillas van Real te blokkeren, waarna de vrije Elber met het hoofd eenvoudig zijn zesde treffer in de Champions League kon aantekenen.

Real leek even aangeslagen maar de ploeg wist zich snel te hervinden. Tien minuten na het openingsdoelpunt trok de aanstaande kampioen van Spanje de stand al weer gelijk. Na een dieptepass van Roberto Carlos en de fraaie controle bij Raúl schoot de inkomende Figo de bal langs doelman Kahn. Zelfs de `beste keeper ter wereld' moest het antwoord schuldig blijven op de klasse van het Madrileense drietal.

Na de gelijkmaker volgde een boeiende fase in het duel met aanvallen over en weer. Aan Duitse zijde compenseerde debutant Hargreaves door zijn goede spel het gemis van de geschorste aanvoerder Effenberg terwijl Jeremies en Scholl opnieuw hun waarde bewezen voor Bayern. Tien minuten voor rust kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong. Na een indirecte vrije trap van Scholl schoof Jeremies de bal langs de slapende Spaanse defensie in het doel.

In de tweede helft volgde een offensief van Real Madrid dat tweemaal moest scoren om de finale alsnog te bereiken, Bayern werd ingesloten op eigen helft en loerde op de counter. Meteen na rust kreeg de titelverdediger een kans door Raúl, die de bal na een dieptepass van aanvoerder Hierro een meter naast het doel schoot.

De Madrileense coach Del Bosque besloot meer risico te nemen en bracht de aanvallers Morientes en Savio in het veld. Maar de sterspelers Figo en Raúl konden geen stempel drukken op de wedstrijd.

De beste kansen in de tweede helft waren dan ook voor Bayern dat vrij kon counteren. De thuisploeg verzuimde echter de voorsprong uit te bouwen en de wedstrijd definitief te beslissen. Elber, Salihamidzic en Linke faalden in de afwerking. Naarmate het eind van de wedstrijd naderde, geloofde Real steeds minder in het behalen van de finale en kreeg Bayern meer zelfvertrouwen.

,,Geweldig om Real tweemaal te verslaan'', zei de winnende coach Hitzfeld na afloop in de wetenschap dat de titelverdediger ook dit seizoen favoriet was voor het winnen van het lucratieve bekertoernooi. Hitzfeld betitelde de ,,geweldige overwinning'' van zijn team als het bewijs van de kracht van Bayern op eigen veld. In het Olympia Stadion heeft de Beierse ploeg slechts drie nederlagen geleden in 74 duels in Europese bekertoernooien.

Gezien de constante prestaties in de Campions League dit seizoen – groepswinnaar in de eerste en tweede ronde – staat Bayern terecht in de finale. Voor Hitzfeld is het zijn derde finale, voor Bayern de zevende. Bayern kan op 23 mei voor de vierde maal in de clubgeschiedenis de beker winnen. Na het behalen van de titel in 1974, 1975 en 1976, verloor Bayern drie finales: in 1982 tegen Aston Villa, in 1987 tegen Porto en twee jaar geleden in de blessuretijd tegen Manchester United.