Barcelona test middel De Boer

Voetbalclub Barcelona heeft het door Frank de Boer gebruikte middel Plantina Multi Vitamin voor onderzoek naar een laboratorium gestuurd. Josep Borrell, hoofd van de medische staf van Barcelona, verklaarde vandaag in de Spaanse krant El País dat De Boer de enige Nederlandse speler bij de club is die dit middel heeft gebruikt.

Plantina Multi Vitamin is afkomstig van Ortho Company, een bedrijf in Gendringen (met filialen in België en Duitsland) dat zich bezighoudt met de orthomoleculaire wetenschap en daarop zijn voedingssupplementen baseert.

Directeur is Elsedien de Groot. Zij leidt samen met haar partner Gert Schuitemaker, een apotheker, het Ortho Huis. Het bedrijf houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek van supplementen. De Groot, een juriste in gezondheidsrecht, was voorheen onder meer marketing manager van de Efteling en eigenaar van de vliegtuigmaatschappij Flamingo Aviation Ltd in Londen.

Borrell kwam vandaag in El País terug op eerdere uitlatingen waarin hij stelde dat de speler het middel op eigen initiatief had genomen. ,,Ik bedoelde te zeggen dat het gaat om een product dat in veel landen gewoon in supermarkten te koop is. De spelers treft in ieder geval geen blaam.''

Borrell verklaarde vanmorgen in de krant La Vanguardia: ,,Ik weet niet of dit product (Plantina Multi Vitamin, red.) door hem is gekocht of dat het hem in Nederland gegeven is. Maar het kan zijn dat Frank hierdoor positief is, want hij neemt niets anders.''

De Boer heeft verzekerd nooit zelf iets gekocht te hebben. Plantina Multi Vitamin zou hij van de arts van het Nederlands elftal gekregen hebben.

Zowel Barcelona als de KNVB wacht de contra-expertise van de UEFA af. Volgens Borrell is er weinig hoop dat het resultaat negatief zal zijn.