Akkoord Nederland en Marokko

Een ambtelijke missie van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Sociale Zaken heeft gisteren een akkoord gesloten met Marokkaanse collega's over samenwerking bij de controle op Nederlandse bijstandsuitkeringen.

Hiermee lijkt het diplomatieke conflict met de Marokkaanse regering opgelost. De ministers van Sociale Zaken en van Buitenlandse Zaken moeten nog een oordeel geven over het bereikte akkoord. De leden van de missie gaan er echter van uit dat vanaf volgende week de afgebroken onderzoeken in Marokkaanse kadasters kunnen worden hervat.

Het akkoord houdt in dat de sociaal attaché in Rabat na een verzoek om informatie ofwel samen met Marokkaanse medewerkers van de kadasters de onderzoeken gaat doen, of dat hij de originele stukken uit het kadaster krijgt. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken die deel uitmaakte van de missie is afgesproken dat de sociaal attaché alle gevraagde informatie krijgt, binnen een termijn van maximaal drie weken. De Marokkanen waren er volgens Buitenlandse Zaken van doordrongen dat Nederland de mogelijkheid tot onderzoek moet hebben omdat het anders negatieve gevolgen zou hebben voor de beeldvorming over de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

Sinds oktober onderzochten Nederlandse ambtenaren of Marokkaanse immigranten onroerend goed bezitten in Marokko. Zij plegen fraude als zij dit niet opgeven en er sprake is van bezit ter waarde van meer dan 20.000 gulden. Het onderzoek had al aangetoond dat enkele tientallen Marokkanen op deze manier fraude pleegden. Hoewel de ambtenaren aanvankelijk vrije toegang hadden tot de kadasters, weigerden de Marokkaanse autoriteiten in maart plotseling alle medewerking. In het kabinet ontstond een conflict, toen staatssecretaris Verstand (Emancipatiezaken) uit protest een bezoek aan Marokko afzegde. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) was het daarmee niet eens.

De Marokkaanse ambassadeur Nouredine Benomar Alami gaf als verklaring dat de onderzoeken de soevereiniteit van Marokko aantasten. ,,Het was onverteerbaar voor de Marokkanen dat Nederland geheel onafhankelijk onderzoek deed. Dat ze er nu op een indirecte manier bij betrokken zijn, is heel belangrijk voor ze'', aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Nederland dreigde drie weken geleden een vorig jaar gesloten verdrag over zogeheten exporteerbare uitkeringen op te zeggen. Daardoor zouden 14.000 Marokkanen die in Marokko kinderen hebben wonen geen kinderbijslag meer krijgen. Ook de WAO en AOW vallen onder dit verdrag. Volgens de woordvoerder was Marokko van dit dreigement ,,onder de indruk''. ,,Maar wij waren ook onder de indruk van de krachtige manier waarop zij hun argumenten gaven.''