ABN Amro gaat een zwaar jaar tegemoet

ABN Amro is aan het ontdekken hoe moeilijk het is om zichzelf te vernieuwen in een periode dat het economisch tegenzit. Vorig jaar heeft de nieuwe topman Rijkman Groenink de financiële doelstellingen van de Nederlandse bank naar ambitieuze nieuwe hoogten getild. Maar dat gebeurde tijdens een door technologiefondsen geleide bloeiperiode, waarin bijna alles mogelijk leek.

De inzinking van de markten heeft ABN Amro sindsdien aan alle kanten pijn gedaan. In het eerste kwartaal van dit jaar is de winst met 12 procent gedaald. Groeninks droom van een winstgroei van 17 procent per jaar lijkt nu een luchtkasteel.

Niet alleen de zakenbankdivisie van ABN Amro is getroffen, hoewel deze divisie het wel het zwaarst te verduren heeft gekregen. De concentratie op Europa had ABN Amro moeten beschermen tegen de gevolgen van de terugloop van de activiteiten op het gebied van de begeleiding van beursintroducties en fusies in Amerika. Toch is de winst van de zakenbankdivisie met 64 procent op jaarbasis gekelderd, meer dan bij banken als Citicorp, die Groenink als gelijkwaardig beschouwt.

Maar ook alle andere divisies halen hun doelstellingen niet. De kwaliteit van de kredieten is sterk achteruit gegaan, met name in het grote netwerk voor particulieren dat ABN Amro er in de VS op nahoudt. Dat heeft de kosten voor slechte schulden met de helft omhoog gestuwd. In Brazilië heeft de zwakke munt de winst aangetast. En zelfs aan het thuisfront zijn de tekenen niet goed. De Nederlandse winst is ingestort, grotendeels als gevolg van lagere rente-inkomsten, die nog steeds de kern van het bedrijf uitmaken.

Gelukkig nemen ook de kosten sneller af dan verwacht. Toch moet Groenink zich nu ook zorgen gaan maken over een ernstige daling van de omzet. Met zoveel andere problemen op zoveel verschillende gebieden, weet niemand zeker of dat gevaar snel bezworen zal kunnen worden. Het aandeel wordt nu verhandeld op een niveau van 11 maal de verwachte winst van dit jaar en dat lijkt relatief goedkoop.

Door Groeninks waarschuwing dat de bank een zwaar jaar voor de boeg heeft, kan het nog wel eens goedkoper worden.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone