Wie is waar

De ambtenaar die bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat mede-verantwoordelijk was voor de UMTS-veiling en de frequentie-verdelingen voor commerciële omroepen, Ton Meuleman (40), is ingegaan op een ,,offer I couldn't refuse'' van Rabobank Nederland. Hij is sinds kort adjunct-directeur van de nieuwe Rabo-startup OX Auction Experts. Deze groep financiële en veilingexperts gaat overheden adviseren over hoe ze schaarse goederen als frequenties, emmissierechten en benzinepomp-vergunningen kunnen veilen onder private partijen. Rabobank heeft een strategische zet gedaan door Meuleman te werven – uit het hart van een grote opdrachtgever. Naast hem werkt sinds kort ook Anjali Sekharan (32), afkomstig uit Canada. Zij werkte als analist bij ING en daarvoor 6,5 jaar als handelaar bij Deutsche Bank Canada. ,,Mijn kennis van financiën kan ik goed gebruiken bij het advies aan overheden het bedrijfsleven. Hoe de overheid bijvoorbeeld tot een goede minimum prijs komen en het bedrijfsleven tot een slimme biedstrategië.''

Drie jaar geleden werd Hans Gieskes nog met veel tamtam aangesteld als de CEO van de elektronische juridische databank Lexis-Nexis (van Elsevier), nadat hij in Nederland carrière had gemaakt bij uitgeverij Bonaventura (ook van Elsevier). Maar bij Lexis-Nexis daalde het bedrijfsresultaat terwijl de omzet groeide; begin vorig jaar stuurde Elsevier-topman Crispin Davis Gieskes weg. Onlangs, ruim een jaar later, is Gieskes alweer vertrokken als CEO bij Monsterdotcom, de wereldwijde poot van de internet-banenmarkt Monsterboard. Gieskes woont in de Verenigde Staten, maar waar hij nu werkt is onduidelijk, op e-mails reageert hij niet.

Zelf hoefde Martin Schuurmans op zijn 21ste in 1968 niet te solliciteren bij Philips. Het elektronicaconcern zat te springen om jonge natuurkundig ingenieurs. Nu, 33 jaar later, is de oud-Natlab-directeur en directeur van het Philips centrum voor industriële technologie, benoemd tot deeltijdhoogleraar Management of Research & Development aan de Technische Universiteit (TU) Eindhoven. Ook nu is het tekort aan technici groot. Schuurmans: ,,De TU levert jongeren, kennis en kunde waar Philips wat aan heeft. Wij leveren kennis en ervaring van het bedrijfsleven en stage-plekken.'' Schuurmans wordt er niet voor betaald. ,,De stof in mijn colleges gaat over vragen als: wanneer innoveert een bedrijf juist wel op een bepaald gebied en wanneer niet? Zonder dat we geheimen prijsgeven natuurlijk.''

Maarten Hulshoff wordt de nieuwe directeur van het vastgoedfonds Rodamco Europe. Hij volgt oud-McKinseyman Rob van Oordt op die voorzitter wordt van de raad van commissarissen. Hulshoff verwierf bekendheid bij kredietverzekeraar NCM, waar hij de harde saneringsoperatie `Tango' leidde. Daarvoor was hij bankier bij Citibank. In 1999 werd hij directievoorzitter van Rabobank Internationaal, waar hij na een jaar opstapte. Hij wilde niet tweede viool spelen naast de Duitser Uwe Flach in de internationale zakenbank die Rabobank en de Duitse DG Bank toen wilden vormen. Hulshoff koos iets te vroeg eieren voor zijn geld: een jaar later is die hele fusie afgeblazen.

Frederiek Weeda, Personalia@nrc.nl