Vlees eten

De vleeseter krijgt het steeds moeilijker. Op de televisie ziet hij gruwelijke beelden van slachtingen en `ruimingen'. Hij koopt een hogelijk geprezen boek, Dierenleven van J.M. Coetzee, waarin het hoofdpersonage zegt: ,,Laat ik het hardop zeggen: `We zijn omgeven door een onderneming in vernedering, wreedheid en moord, die alles waartoe het Derde Rijk in staat was evenaart, sterker nog, nietig doet lijken, in die zin dat onze onderneming er een zonder einde is, zichzelf regenereert, onophoudelijk konijnen, ratten, kippen, vee ter wereld brengt met het doel ze te vermoorden'.''

Gisteravond werd in De Balie in Amsterdam onder het motto `Meat is murder' over dit boek gediscussieerd door de schrijvers Koos van Zomeren, Hugo Brandt Corstius en Charlotte Mutsaers. Discussieleider Anthony Mertens opende met de mededeling dat hij als kind met zoveel smaak `bloedworst met appeltjes' had gegeten. Dat zou hij na lezing van Dierenleven niet meer doen, beloofde hij. Maar hij zei niet dat hij voortaan geen vlees meer zou eten. Daarmee blijft hij in de ogen van de vegetariër schuldig aan de holocaust op dieren waarover Coetzee schrijft.

Dat geldt ook voor Koos van Zomeren. Hij vertelde dat hij vleeseter is en dat Coetzee hem er niet van heeft overtuigd ermee op te houden. Hij was tegen de bio-industrie, maar hij vond dat boeren `onder dierwaardige omstandigheden' dieren moeten kunnen houden. Hij was bereid minder vlees te eten en tegen veel hogere prijzen, maar hij wilde het niet afzweren. ,,Wij kunnen niet leven zonder dat het ten koste van andere organismen gaat'', zei hij.

Het kwam hem op een storm van kritiek te staan. Eerst van Brandt Corstius, die dankzij een vegetarische opvoeding nooit vlees heeft gegeten, en van Mutsaers. ,,Ook al wordt er maar één koe vermoord, dan is er dat al één te veel'', zei Brandt Corstius. Maar omdat hij zich er verder niet te druk over wilde maken (`Ik heb al zoveel meegemaakt...'), riep Mutsaers uit: ,,Ik krijg niet de indruk dat er hier aan tafel erg onder geleden wordt. Maar het heeft op mijn leven een zeer neerdrukkende invloed.'' Hierop reageerde Van Zomeren geërgerd: ,,Ik laat me door jou niet de maat nemen. Moet ik het nu ook vreselijk noemen omdat jij het zegt?''

Daarop keerden enkele heetgebakerde dames in het publiek zich furieus tegen Van Zomeren. ,,Waar betrekt u uw vlees eigenlijk?'' ,,Het is allemaal theoretisch gelul van u.'' ,,Het is onzin dat u nog hart voor dieren heeft.''

Ik denk dat Van Zomeren meer hart voor dieren heeft dan menige vegetariër, maar dat zal hem in deze discussie niet helpen. Ik herken en deel zijn positie. Onze zwakte is dat we vlees te lekker vinden. Dat rode, sappige stukje lijk op ons bord, daar doen we ongaarne een moord voor.

,,In liefde zitten inconsequenties'', zei Van Zomeren. Dat is waar, maar de vegetariër mag daar tegenover stellen: ,,De liefde voor jezelf geeft de doorslag.''

    • Frits Abrahams