VIDEOJOURNAAL KOPENHAGEN

Het Eurovisie Songfestival van 2001 is weer eens het festival van het kopiëren en imiteren. Estland lijkt op de jaren tachtig-formatie Kool and the Gang en Litouwen op Sheryl Crow. De inzending van Rusland heeft vleugjes David Bowie en is qua zangstijl een verrassend getrouwe kopie van Brainstorm, de Letse kandidaat die vorig jaar derde werd. Brainstorm viel destijds op door zijn onbeholpen gehuppel en het gedraai van zijn ogen. De Rus van dit jaar doet precies hetzelfde. En dan hebben we de Franse deelneemster. Een kloon van Céline Dion? Klopt. Maar dat komt vooral omdat ze dezelfde componist hebben, namelijk Robert Goldman, broer van de in Frankrijk wereldberoemde Jean Jacques Goldman, óók componist voor Dion.

Maar de kroon spant Zweden. Hun intro is een exacte kopie van dat van België in 1996. Vervolgens wordt het een kruising tussen Abba's Winner takes it all en Take me to your heaven, het liedje waarmee Zweden het festival in 1999 won.

,,Ja'', zegt Thomas G:son, samen met Henrik Sethsson verantwoordelijk voor het Zweedse liedje. ,,Het is een beetje hetzelfde als Abba. Maar niet met opzet. Al onze nummers zijn zo: dit is echt de Zweedse sound.'' Wordt het niet eens tijd voor wat nieuws, in plaats van teruggrijpen op oude successen? ,,Niet per se'', vindt G:son, ,,Het doel is niet vernieuwend te zijn, maar te winnen.''

Nolle Olsen van de Olsen Brothers, winnaar van vorig jaar, is mild in zijn oordeel over het verschijnsel `creatief jatwerk' tijdens Eurovisie Songfestivals. ,,Recycling is onlosmakelijk met popmuziek verbonden'', zei hij gisteren tijdens de openingsparty in het stadhuis van Kopenhagen waar alle deelnemers zich presenteerden voor de pers. ,,Ons winnende liedje hadden we evenmin kunnen schrijven als we The Beatles en Elvis niet gekend hadden. En ja, ik hoor ook Abba in de Zweedse inzending van dit jaar, maar dat vind ik geen schande. Het herinnert me aan goede tijden.''

Op de website van NRC Handelsblad: gejat of niet? Deelnemers leggen uit. (www.nrc.nl)