UÇK-rebellen in Macedonië vechten door

De Albanese rebellen in het noorden van Macedonië hebben gezegd hun strijd voort te zetten – ongeacht de vorming van een `regering van nationale eenheid' waaraan ook de Albanese partijen meedoen – tenzij ze zelf in de regering worden opgenomen.

De vijf grote partijen in het Macedonische parlement kwamen gisteren na zware internationale druk in principe overeen de crisis te lijf te gaan door de vorming van een regering van nationale eenheid, waaraan ook de oppositionele sociaal-democraten en de Partij voor Democratische Welvaart PDP, de meest radicale partij van de Albanese minderheid, deelnemen. Inmiddels heeft de PDP laten weten bedenktijd nodig te hebben alvorens daadwerkelijk tot de regering van nationale eenheid toe te treden. De PDP eist een bestand met de rebellen alvorens in de regering te gaan zitten; onduidelijk is of de partij nog meer bezwaren heeft. ,,Ons standpunt is op dit moment negatief'', aldus een PDP-woordvoerder over de toetreding tot de regering van nationale eenheid. Vanochtend werd in Noord-Macedonië weer geschoten.

De vorming van zo'n regering is voor de Albanese rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger UÇK geen aanleiding de wapens neer te leggen. ,,Als er geen politieke dialoog met het UÇK komt zullen alle verzoeningspogingen vergeefs zijn'', aldus Hysni Shaqiri, een parlementariër die zich eind maart ,,als gewoon soldaat'' bij het UÇK heeft aangesloten. Een andere woordvoerder van het UÇK zei dat de rebellen in de regering vertegenwoordigd moeten worden. ,,Elke regering zonder het UÇK zal alleen maar méér bloed verspillen'', aldus een rebellenleider die zich Commandant Sokoli (`Valk') noemt. ,,Degenen die deze crisis hebben veroorzaakt moeten [met ons] rond de tafel gaan zitten.''

De Macedonische regering heeft tot nu toe strikt geweigerd te onderhandelen met wat ze `de terroristen' van het UÇK noemt. De internationale gemeenschap steunt de regering in die opstelling. NAVO-chef Robertson bestempelde de UÇK-strijders deze week als `bloeddorstige schurken'.

Het Macedonische leger heeft de aanvallen op rebellen in het dorp Vaksince gisteren aanzienlijk geïntensiveerd. De aanvallen waren de zwaarste tot dusverre. Volgens de Macedoniërs verschuilen zich enkele honderden rebellen in Vaksince. Ze zouden ,,ernstige verliezen'' hebben geleden. Het leger beschoot ook UÇK-stellingen verder naar het westen, ten noorden van de stad Tetovo. Een legerwoordvoerder zei dat rebellen die bezig waren mijnen te leggen, het vuur openden op soldaten. Het vuur werd beantwoord voor de Macedonische artillerie.

Het aantal vluchtelingen uit het gebied rond Vaksince – vlakbij de grens met Servië en Kosovo – neemt snel toe. Gisteren namen 2.600 mensen – vooral Albanese vrouwen, kinderen en bejaarden – de wijk naar het naburige Kosovo. Daar zitten nu rond zevenduizend vluchtelingen uit Macedonië.