Shell staakt gasproject in Pakistan

De Koninklijke/ Shell Groep heeft zich teruggetrokken uit een joint venture met het Britse Premier Oil en zal niet langer deelnemen aan de zoektocht naar gas in het natuurpark Kirthar in Pakistan.

In plaats daarvan vergroot het een belang in het al operationele gasveld Bhit. In een overeenkomst met Premier verwisselde Shell het aandeel van 49,9 procent in de Premier Shell Pakistan (PSP) venture voor een 8 procent deelneming in het Bhit-veld waarin het al een 20 procent deelneming had. De Pakistaanse overheid moet de transactie nog goedkeuren. Shell verwacht deze beslissing in het derde kwartaal van 2001.

De goedkeuring van de Pakistanen is nodig omdat de nationale staatsoliemaatschappij een aandeel heeft in het Bhit-gasveld van 20 procent. De andere aandeelhouders in het veld zijn Premier met 12 procent en het Italiaanse ENI met 40 procent. ,,We kijken al een tijd naar onze exploratie-activiteiten en hebben besloten dat we meer aandacht willen geven aan bestaande gasvelden waarvan je weet waar je aan toe bent'', aldus een woordvoerder van Shell.

PSP had al een eerste onderzoek gedaan in Kirthar, het grootste nationale park van Pakistan en de volgende stap zou een seismisch onderzoek zijn waarbij zo'n 20.000 kleine explosies een paar meter onder het aardoppervlak meer duidelijkheid moesten geven over de ligging en omvang van de gasbellen.

Pakistaanse milieugroepen, gesteund door Milieudefensie, hebben actie gevoerd tegen deze voorbereidingen in het park, dat ook voorkomt op de lijst van beschermde gebieden van de Verenigde Naties.

Boren in het park is nu nog verboden, maar de milieubeweging is bang dat het Pakistaanse generaalsbewind toch toestemming zal geven. De regering gaf eerder al toestemming voor seismisch onderzoek. Shell zegt dat de acties geen enkele invloed hebben gehad op de beslissing om zich uit Kirthar terug te trekken.