Servische vice-premier neemt ontslag

De Servische vice-premier Vuk Obradovic, die in Servië een grote anticorruptiecampagne leidt, heeft vandaag zijn ontslag aangeboden. Dat maakte vandaag een anonieme bron binnen de Servische regering bekend. Obradovic raakte onlangs in opspraak omdat hij vrouwen seksueel zou hebben lastiggevallen.

Obradovic, leider van de Sociaal-Democatische Partij die deel uitmaakt van de regerende coalitie DOS (Democratische Oppositie van Servië), heeft tegengesproken vrouwen te hebben lastiggevallen. Het persbureau Beta, dat over goede contacten bij de regering beschikt, meldde dat Obradovic tijdens een zitting van het kabinet van premier Zoran Djindjic was gevraagd zijn ontslag aan te bieden. De vice-premier zou daarop hebben geantwoord dit nog vandaag schriftelijk te doen. Gisteren al had een meerderheid van het bestuur van zijn eigen partij hem opgeroepen op te stappen. Dat gebeurde op een uiterst rumoerige zitting van het bestuur.

Obradovic, enkele jaren geleden de eerste generaal die openlijk brak met de toenmalige president Milosevic, weigerde gisteren nog gevolg te geven aan de oproep, die volgens hem niets anders was dan ,,een couppoging'' tegen zijn leiderschap.