Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de tentoonstelling De oorlog voorbij die vandaag in het Amsterdamse Verzetsmuseum werd geopend en een reportage uit Macedonië waar het conflict met de Albanese rebellen weer is opgelaaid. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over de Italiaanse verkiezingen; de omstreden mediamagnaat Silvio Berlusconi staat in de peilingen op winst. Verder de New-Yorkse bankier Walter Eberstadt die drie schilderijen van Jan Toorop uit Nederlandse musea terugeist. De musea weigeren dat. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Reportage vanaf de Keukenhof waar prins Willem-Alexander zijn Argentijnse verloofde Máxima Zorreguieta de tulpen en hyacinten laat zien. Ook aandacht voor de acties van het personeel in de ziekenhuizen in het noorden van het land. Ned.3, 22.28-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Hitlers Frauen. Derde aflevering in een serie over vrouwen in Hitlers omgeving, belicht regisseuse Leni Riefenstahl. ZDF, 20.15-21.00u.

Tomorrow's world. O.a. nieuwe technieken om bedreigde vogelsoorten te redden en hulpmiddelen die rolstoelrijders meer toegang geven. BBC1, 20.30-21.00u.

Vet! Tweede deel van een 6-delige serie over afvallen en de obsessie die overgewicht voor sommigen vormt. RTL4, 20.30-21.00u.

Bewogen leven. In 1990 begon in Amsterdam een onderzoek onder 4000 ouderen naar eventuele sporen van dementie en dan vooral de ziekte van Alzheimer. Ireen van Ditshuyzen volgde vier jaar lang een aantal mensen met dementie. Eerder door de KRO in 1994 uitgezonden. Afl.: Vergeten. Canvas, 22.50-0.20u.

Werelden: Fatal reaction-Moskou. Russische carrièrevrouwen zoeken een man. TV-vooraf. Ned.1, 22.52-23.44u.

Schnappschüsse vom Krieg. Over de destijds 22-jarige soldaat Tony Vaccaro uit New York die, met in de ene hand een mitrailleur en in de andere hand een fototoestel, aan het front vocht tegen nazi-Duitsland. ARD, 23.30-0.15u.

PRAATPROGRAMMA

De hemelpoort. Filmproducent Matthijs van Heijningen praat onder andere over de ontwikkeling van de Nederlandse filmindustrie. Ned.3, 21.25-22.00u.

Girl talk. In deze eerste aflevering van een serie praten vrouwen over wat hen bezighoudt en hoe het is om op je dertigste nog vrijgezel te zijn. Ook komt aan de orde waar je de man van je dromen vindt. Net5, 21.55-22.25u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer en verzorgster Tiny Mulder die al dertig jaar in de thuiszorg werkt. De groep Zuco 103 speelt Braziliaanse muziek. RTL4, 22.45-23.45u.

Tussen hemel en aarde. Gesprek met hoogleraar en kinderarts Tom Voûte die in juni met emeritaat gaat, om zich daarna in Jakarta te vestigen. Ned.1, 23.44-0.21u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd Bayern München tegen Real Madrid in de halve finale van de Champions League. Ned.2, 20.25-22.57u.

Studio sport, na elven. Terugblik op Bayern München-Real Madrid en een gesprek met Jan Wouters, komend seizoen assistent-trainer bij Glasgow Rangers. Ned.2, 23.00-23.45u.

AMUSEMENT

Residents. Zie TV-vooraf. BBC2, 22.00-22.50u.

Simek adverteert! Martin Simek ontvangt deze keer Jan, een voormalig danser, de zangeres Nienke en de Indische Nederlander Cor die schilderijen over het kampverleden van zijn moeder maakt. Ned.3, 22.55-23.48u.

FILM

Biggles (John Hough, 1986, VS). Adaptatie van vermaarde jongensboekenserie is product van wezenloze marketing, gericht op Amerikaanse tieners. Aan het westelijke Front in 1917 zijn Biggles, Algy, Bertie, Ginger en aartsrivaal Erich von Stalhein gereduceerd tot schimmen. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

The Lookout / Another Stakeout (John Badham, 1993, VS). Vervolg op Stakeout (1987) vertelt met dezelfde acteurs ongeveer hetzelfde (komische) verhaaltje, maar dan een beetje grover en platter. Jongehonderige detectives Richard Dreyfuss en Emilio Estevez moeten andermaal dag en nacht een huis in de gaten houden. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Once around (Lasse Hallström, 1991, VS). Fragmentarisch komisch drama laat acteurs worstelen met onaffe karakters. Ongeremde Richard Dreyfuss ontregelt het verstikkende ouderlijk huis van zijn hysterisch onvolwassen geliefde Holly Hunter. Met Danny Aiello als vader en Gena Rowlands als moeder. Yorin, 20.30-22.35u., met reclame.

Three Men and a Little Lady (Emile Ardolino, 1990, VS). Vervolg op Amerikaanse remake van Trois hommes et un couffin pleit uiteindelijk voor het `normale' gezinsverband. Vrijgezellen Tom Selleck, Ted Danson en Steve Guttenberg zien hun dochtertje en haar moeder vertrekken richting een enge Brit. V8, 20.30-22.20u., met reclame.

Summer School (Carl Reiner, 1987, VS). Gemiddelde high school comedy. Leraar Mark Harmon wordt gedwongen stel buitenbeentjes bijles te geven. Ook met Kirstie Alley. V8, 22.20-23.55u., met reclame.

This Time for Keeps (Richard Thorpe, 1947, VS). Gemiddeld musical-vehikel voor zwemster Esther Williams. Ook met Jimmy Durante, Lauritz Melchior. ARD, 1.20-3.00u., nagesynchroniseerd.

King Creole (Michael Curtiz, 1958, VS). Muzikaal ster-vehikel voor Elvis Presley, die als nachtclubzanger op gangsters stuit. Vagelijk gebaseerd op Harold Robbins' `A Stone for Danny Fisher'. Morgen, SBS6, 13.10-15.10u., onderbroken door reclame.