Rabo negeert EU

De Rabobank verzet zich als enige grote bank in Nederland tegen de druk van de Europese Commissie om het wisselen van buitenlandse valuta's goedkoper te maken. De grootste bank in Nederland weigert de tarieven – in de aanloop naar de omschakeling tot de euro – te verlagen. ,,We hebben met verbazing naar de bekendmakingen van de andere banken gekeken'', stelt een woordvoerder van de Rabobank.

Grote Nederlandse banken als ING, Fortis en ABN Amro maakten maandag bekend het wisselen van eurovaluta's vanaf oktober gratis te maken. In ruil daarvoor staakt Brussel het onderzoek naar hun betrokkenheid bij verboden prijsafspraken voor het wisselen van buitenlands geld. De Rabobank ontbreekt in dit rijtje.

Mocht blijken dat Nederlandse banken daadwerkelijk strafbare feiten hebben gepleegd, dan kan Rabobank als enige worden gestraft, zo bevestigt een woordvoerster van Eurocommissaris Monti (mededinging). Zij vindt het nog ,,te prematuur'' om over bepaalde banken afzonderlijk te spreken. ,,De Commissie heeft immers nog geen beslissing genomen over het lopende kartelonderzoek.''

De Europese Commissie heeft in totaal zo'n honderd banken in zeven verschillende lidstaten op de korrel. Van enige politieke druk op de bank is volgens de woordvoerster van eurocommissaris Monti geen moment sprake geweest.

Volgens ingewijden in het bankwezen heeft Brussel echter met succes ,,pure chantage'' gepleegd. ,,Wij hebben onze knopen geteld en zullen nu verlies lijden op het wisselen. Rabobank is blijkbaar principiëler'', aldus een betrokkene bij een andere bank.

Binnen de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wordt het grotendeels stopzetten van het onderzoek naar het bankenkartel betreurd. Nu wordt immers een kans gemist om mogelijke prijsafspraken tussen banken aan te tonen. Een woordvoerster van de NMa onthield zich gisteren van commentaar over het gestaakte onderzoek. Ze verklaarde wel dat de NMa ,,warme belangstelling'' houdt voor de bancaire sector.

Het is niet voor het eerst dat banken in verband worden gebracht met kartelvorming. Een half jaar geleden kondigde Rabobank aan `het hypotheekkartel' te zullen breken nadat duidelijk was geworden dat de bank marktaandeel verloor. Bij die gelegenheid maakte de bank een einde aan de `Nederlandse' gewoonte om een toeslag berekenen van 0,2 procentpunt bij spaarhypotheken.

    • Erik van der Walle