Productiviteit VS daalt

De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn verder verslechterd nadat gisteren bleek dat in het eerste kwartaal van dit jaar de productiviteit is afnomen. Het ministerie van Arbeid rapporteerde gisteren dat de kwartaalgroei van de productiviteit in het bedrijfsleven, geprojecteerd op jaarbasis, -0,1 procent bedroeg. Dat is de eerste daling in zes jaar. De loonkosten per eenheid product, een belangrijke factor voor toekomstige inflatie, stegen met 5,2 procent. Dat is de grootste toename in drie jaar.

In de loop van 1999 en 2000 nam de productiviteit nog fors toe, met gemiddeld rond 5 procent, maar in het vierde kwartaal van 2000 zakte de groei al in tot 2 procent. De tegenvaller bij de productiviteitsstijging maakt het voor de centrale banken in de VS volgende week lastiger om de rente verder te verlagen. Desondanks verwachtten analisten gemiddeld een verlaging met een half procentpunt.