Overvaller bindt pastoor vast op rails

De Bussumse pastor A. Fritschy (65) is op vrijdag 27 april aan de dood ontsnapt, nadat hij door een roofovervaller in Utrecht op de rails was vastgebonden. Door tussen de rails te gaan liggen, kon de pastor twee treinen ontwijken, die de electriciteitsdraden waarmee hij was geboeid, kapot reden. De politie heeft een dag later een 50-jarige Utrechter opgepakt, die volgens een woordvoerder heeft bekend.

Fritschy was op vrijdagavond 27 april in zijn parochie-woning bij de Bussumse Koepelkerk toen de 50-jarige Utrechter aanbelde en vroeg om geestelijke hulp. Volgens de voorzitter van het parochiebestuur F. van Eijkelenburg was deze man enkele jaren eerder ook al door de pastor geholpen, die hem daarom liet binnenkomen. Eenmaal binnen trok de man een mes en vroeg om geld, waarna Fritschy hem zijn pinpas en pincode gaf. De Utrechter heeft zijn slachtoffer toen vastgebonden en is in Bussum geld gaan pinnen. Daarna is de overvaller teruggekomen, en heeft hij Fritschy, die nog steeds aan handen en voeten geboeid was, in de achterbak van diens eigen auto naar het spoorwegviaduct over de A27 gereden. Daar heeft hij hem met electriciteitsdraad aan één van de spoorijzers vastgebonden. Omdat hij tussen de rails lag kon de pastor twee aankomende treinen ontwijken. De tweede trein reed de boeien aan zijn voeten kapot, waarna hij een woning in de Utrechtse wijk Lunetten kon bereiken. Volgens de politiewoordvoerder was het intussen al licht, maar hebben de machinisten de man waarschijnlijk door een bocht niet gezien.