Ontslag bij Roche

Het Zwisterse farmacieconcern Roche heeft gisteren zijn financieel directeur Anton Affentranger (44) ontslagen. Een dag eerder maakte concurrent Novartis bekend dat het een belang van 20 procent had genomen in Roche. Een gegronde reden voor het ontslag van Affentranger werd niet gegeven door het bedrijf. Topman Franz Humer zei dat hij respect had voor de financieel directeur, die pas vijf maanden in dienst was. ,,Maar soms blijkt de chemie tussen mensen niet te werken'', aldus Humer. Hij ontkende dat er een verband was tussen het ontslag van Affentranger en de strategische zet van Novartis.

Volgens ingewijden botsten Affentranger en Humer regelmatig over de financiële huishouding. De voorganger van Affentranger, Henri Meier die zijn positie 15 jaar bekleedde, wist vaak 25 procent van de jaarlijkse winst uit financiële activiteiten (zoals beleggingen) te halen. Roche kampt al enkele jaren met tegenvallende resultaten, met name bij de medicijndivisie die ongeveer 65 procent van de omzet bepaalt.

Op sommige belangrijke medicijnen verloopt binnenkort het patent, andere verkopen minder goed dan verwacht. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet van de medicijndivisie met 2 procent naar 4,5 miljard Zwitserse frank (6,4 miljard gulden), vergeleken met de eerste drie maanden van 2000. Door goede resultaten van de diagnostica-divisie steeg de totale omzet met 4 procent naar 7 miljard Zwitserse frank.