Mogelijk vrouw op Japanse troon

De regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) gaat praten over de mogelijkheid vrouwen toe te staan de Japanse troon te bestijgen. Een commissie onder leiding van de nieuwe Japanse premier, Junichiro Koizumi, komt volgende week bijeen voor een discussie over de huidige wet inzake keizerlijke aangelegenheden. Koizumi gaf gisteren tegenover journalisten te kennen zich niet te verzetten tegen wijziging van de wet, maar voegde eraan toe dat verdere discussie noodzakelijk is. Er zijn in de keizerlijke familie sinds 1965 geen jongens geboren. Keizer Akihito heeft alleen twee kleindochters, dochters van zijn jongere zoon. Drie weken geleden maakte het paleis bekend dat de vrouw van de kroonprins kennelijk zwanger is, maar verder dan dat heeft men tot nog toe niet willen gaan. Prinses Masako (37), die acht jaar geleden trouwde met kroonprins Naruhito, had in 1999 een miskraam.