Mentink: Claim van Peper tegen KPMG

Oud-minister A. Peper (Binnenlandse Zaken) is door zijn advocaat geadviseerd een schadeclaim in te dienen tegen accountantsbureau KPMG. Een klacht van Peper tegen forensische accountants van KPMG is door de tuchtraad voor registeraccountants gisteren op drie punten ten dele gegrond verklaard.

Dit heeft Pepers advocaat J. Mentink laten weten. De echtgenote van Peper, N. Kroes, zei gisteren dat ook zij een schadeclaim tegen KPMG overweegt. Kroes is in de KPMG-rapportage over incorrecte declaraties door Peper ook enkele malen genoemd. Zowel Mentink als Kroes spraken van claims die het miljoen gulden te boven zouden gaan.

De tuchtraad voor accountants oordeelde gisteren dat KPMG, dat de Rotterdamse gemeenteraad vorig jaar bijstond in een onderzoek naar Pepers declaraties als burgemeester, haar bevindingen verkeerd heeft gepresenteerd. Onvoldoende is aangegeven dat in de gemeente Rotterdam een slechte financiële administratie bestond waardoor de afzonderlijke vermelding van detailrekeningen van Peper hem ten onrechte in het verdachtenbankje plaatste. Peper heeft zich bij de tuchtraad niet teweer gesteld tegen de inhoud en conclusies van het rapport. De tuchtraad stelt daarom vast dat het KPMG-rapport in de door Peper gevoerde procedure inhoudelijk overeind is gebleven.

Peper is vanmorgen ,,een klein uur'' op bezoek geweest bij premier Kok. Het betrof, aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst, ,,een afspraak die al eerder was gemaakt en die geheel los stond'' van de uitspraak gisteren. Peper heeft sinds zijn aftreden ,,enkele malen eerder'' met de premier in zijn werkkamer gesproken. Kok heeft Peper ,,uiteraard gefeliciteerd met de voor hem gunstige elementen in de uitspraak van gisteren'', aldus de RVD.