Meer winstgroei zit er voor BP niet in

Geen wonder dat Amerikaans aardgas plotseling zo populair is bij de grote olieconcerns, want terwijl de olieprijzen terrein prijsgeven, zijn de gasprijzen vorig jaar meer dan verdubbeld. BP is daardoor ruimschoots gecompenseerd voor de kleine daling in zijn olieproductie van het afgelopen kwartaal en de winst is boven de 4 miljard dollar uitgekomen - voor de zevende opeenvolgende maal een record. Weliswaar heeft dit resultaat de verwachtingen van de analisten niet op dezelfde manier overtroffen als bij veel concurrenten van de Britse oliegigant, maar beleggers hebben niets te klagen over een winststijging van 52 procent.

BP, na de overname van Arco en Amoco de grootste aardgasproducent in de VS, heeft nu een gunstige uitgangspositie als de stijging van de gasprijzen zich doorzet. Zijn aartsrivaal Shell, dat een bod van 2 miljard dollar op de Amerikaanse gasproducent Barrett Resources zag mislukken, zal wel de pest in hebben. Een krachtige groei van de vraag in combinatie met lage voorraden moet de prijzen volgens voorspellingen van de Commerzbank ruim boven de 3 dollar per duizend kubieke voet kunnen houden. Dat niveau ligt zo'n 20 procent hoger dan het historisch gemiddelde, al is het niet meer zo spectaculair als de bijna 5 dollar die BP eerder dit jaar per duizend kubieke voet binnenhaalde.

Helaas voor de aandeelhouders lijkt dat op dit moment het hoogst haalbare, voor BP zowel als voor de andere grote olieconcerns. Op het huidige prijsniveau verdienen de oliemaatschappijen ongeveer driemaal zoveel als ze kwijt zijn aan kapitaalkosten. Daarom doen ze er waarschijnlijk goed aan hun productie te verhogen. Maar als ze dat doen, zullen de prijzen dalen en zal de winstgroei van vorig jaar niet meer geëvenaard worden. Voor beleggers in olie ziet de toekomst er op de korte termijn dus niet zo gunstig uit.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone