Leges brandcontrole

Horecagelegenheden in Amsterdam moeten binnenkort leges betalen voor de gemeentelijke gebruiksvergunning in het kader van de brandveiligheid. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten.

Door de brand in Volendam is volgens het college duidelijk geworden dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan horecapanden. De controle moet structureel gebeuren. Om de kosten hiervoor te dekken moeten de uitbaters leges gaan betalen voor de brandveiligheidsvergunning. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal toelaatbare personen en kan oplopen tot ƒ5400.

T. Poppes van discotheek Escape vindt de doorberekening van de controlekosten een vreemde zaak. ,,Ik had altijd al recht op controle. Dat is ook een taak van de overheid. Omdat er nu paniek in de tent is en blijkt dat er te weinig is gecontroleerd, moeten wij voortaan zelf de kosten gaan betalen.''