KPN verliest 6 procent op rustig Damrak.

Op een ochtend die verder weinig uitschieters liet zien was KPN een opvallende verliezer met een koersdaling van 6,1 procent naar 12,71 euro. Bijna alle fondsen opgenomen in de AEX-index stonden vanochtend op verlies. Het beursgemiddelde daalde met 1,24 procent naar 575 punten.

De AEX-index liet hetzelfde beeld zien als de andere belangrijke Europese indices. Zowel in Londen, Parijs als Frankfurt schommelde het koersgemiddelde rond een verlies van één procent. In Amsterdam werd de index gedrukt door een verlies van bijna 2 procent van hoofdfonds ABN Amro. Het aandeel daalde met 1,8 procent naar 21,23 euro. Vanochtend presenteerde de bank de cijfers over het eerste kwartaal. Een daling van 12 procent van de nettowinst was volgens verwachtingen van analisten. Oorzaak is volgens de bank onder meer de neergaande economische ontwikkeling. Ook de andere financials zagen de koersen dalen, hoewel Fortis het verlies beperkt zag tot een marginale 0,07 procent naar 27,72 euro. ING verloor één procent en daalde naar 71,92 euro en verzekeraar Aegon daalde met ruim 2 procent naar 33,64 euro.

Het aandeel Philips daalde vanochtend met 3,3 procent naar 34,42 euro. Procentueel was telecombedrijf Versatel de grootste verliezer. De koers van het aandeel daalde met bijna 10 procent naar 5,92 euro. Na de cijfers over het eerste kwartaal bleef de koersreactie gisteren nog beperkt tot een verlies van 1,8 procent. Na een nacht slapen blijkt de markt aanzienlijk pessimistischer.

KPN Qwest daalde met bijna 3 procent naar 14,45 euro. Uitgever VNU verloor 2,2 procent. Het aandeel noteerde rond de middag 45,40 euro.

In Tokio daalde de Nikkei-index met 1,4 procent naar 14.084,9 punten. Het kortstondige optimisme na het aantreden van de nieuwe premier Koizumi is inmiddels omgeslagen in twijfel aan het vermogen economische hervormingen door te voeren. De koersindex in Zuid-Korea leed een nog groter verlies van 2 procent. De Hang Seng-index In Hongkong stond aan het eind van de ochtendhandel op een winst van 0,5 procent.

Gisteren werd in New York met spanning uitgekeken naar de eerstekwartaalcijfers van netwerkfabrikant Cisco. Na beurs bleek dat de resultaten iets hoger waren dan verwacht. Tijdens de handel steeg de koers van Cisco al doordat zakenbank Morgan Stanley de beoordeling van Cisco verhoogde in de verwachting dat de markt zal aantrekken. De lagere productiviteitscijfers waren de belangrijkste oorzaak voor een daling van de Dow Jones. De index zakte met 0,47 procent naar 10.883,5 punten. Toch bleef de invloed van de cijfers beperkt. De Nasdaq steeg zelfs met 1,2 procent naar 2.198,7 punten. De financiële markten zijn op dit moment vooral in afwachting van een mogelijke renteverlaging wanneer de Federal Reserve volgende week dinsdag weer bij elkaar komt.

In Parijs daalde de CAC-40 met 1,3 procent naar 5.447,3 punten, onder invloed van de cijfers van Cisco. De Londense FTSE verloor 0,9 procent en zakte naar 5.832,9 punten. British Telecom verloor 2 procent nadat het aandeel gisteren al 4 procent lager sloot. In Frankfurt daalde de DAX met 1,2 procent naar 6.035,8 punten. De aankondiging van een nieuwe staking door piloten bij Lufthansa leidde tot een verlies van 2,2 procent.