Japans bloed vloeit als water

Dankzij het succes van het Japanse wonderkind Takashi Miike op het vorige Filmfestival Rotterdam en de bioscoopuitbreng van de met de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek bekroonde film Audition, is de Nederlandse filmkijker aardig in staat het snel groeiende oeuvre van Miike bij te houden. Het afgelopen Filmfestival Rotterdam vertoonde The City of Lost Souls. Zijn oudere film Fudoh. The New Generation (1996) komt nu op video uit. Deze zal vooral diegenen bevallen die vorig jaar Dead or Alive beter konden waarderen dan Audition, een buitenbeentje in Miikes oeuvre. Veelfilmer Miike maakt gemiddeld vier yakuza (Japanse maffia)-films per jaar voor de Japanse videomarkt, vol op hol geslagen seks- en geweldsexercities. Ook Fudoh past beter in die lijn, dan het veel stillere en strengere Audition. Fudoh speelt zich af in een milieu van moordzuchtige yakuza waarin het afschieten van slechts één kogel pas als verspilling zou gelden. Miike beproeft de grenzen van wreedheid en sadisme tijdens een bendeoorlog die ontstaat tussen een beruchte yakuzaleider en zijn eigen zoon (de Fudohs uit de titel), die er als jongen getuige van was hoe zijn vader zijn oudste broer vermoordde.

De jongste Fudoh formeert zijn eigen gang, met onder anderen een strippend schoolmeisje dat aan dodelijk vaginaal pijltjesschieten doet. In Miikes films vloeit bloed als water, zelfs zo excessief dat je je tussen het afgrijzen door ook nog even afvraagt hoeveel liter bloed er eigenlijk in een menselijk lichaam zit. Er heerst zelfs geen taboe op menstruatiebloed. De jonge Fudoh vertegenwoordigt en parodieert tegelijkertijd een ultieme vorm van yakuza-cool. Die dubbelhartigheid bewijst dat Miike behalve een fantastische vermaaksfilmer, als cineast ook op een doordachte manier is geworteld in de Japanse traditionele maatschappij. Hij ontdoet de kalme en gestileerde Japanse buitenkant van zijn vredige schijn. Zijn gangsterberaadslagingen, met hun zangerige doodvonnissen en symmetrische ensceneringen, lijken zo aan het Nôh-theater ontleent. Het conflict tussen vader en zoon is een aanval op de rigide Japanse familieverhoudingen die hun weerslag in de yakuza vinden.

Fudoh. The New Generation. Regie: Takashi Miike. Met: Shosuke Tanihara. Kenji Takano, Marie Jinno, Tamaki Kenmochi, Miho Nomoto, Toru Minegishi. Op huurvideo uitgebracht door: Mo Asia Japan Shock Video.

    • Dana Linssen