Israëliërs vermoord in bezet gebied

In een grot op de Westelijke Jordaanoever zijn vanochtend de lijken gevonden van twee vermiste Israëlische teenagers uit een naburige nederzetting.

De Israëlische politie verdenkt Palestijnen ervan hen te hebben doodgestoken en gestenigd, maar de omstandigheden waren niet meteen duidelijk. Premier Ariel Sharon noemde de moorden niettemin ,,een extra escalatie'' van de zeven maanden oude Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Sharon deed een beroep om het Palestijnse Gezag om ,,een eind te maken aan terrorisme en de giftige opruiing tot moord op Israëliërs en joden te staken''. Minister van Openbare Veiligheid Lieberman sprak van een ,,bende kannibalen'' die er in werkelijkheid op uit waren ,,Tel Aviv en Jeruzalem te veroveren''. Sommige kolonisten eisten dat de regering de Palestijnse leider Arafat tot een vijand van Israël verklaart en zijn bewind ten val brengt. Veel kolonisten klagen dat Sharon te weinig doet om hen te beschermen. Gisteren had bij Sharons woning in Jeruzalem een protestdemonstratie plaats waaraan honderden kolonisten deelnamen.

De twee 14-jarige jongens verdwenen gisteren tijdens een wandeling vlakbij de joodse nederzetting Tekoa bij Bethlehem. Volgens plaatselijke functionarissen kan hun dood te maken hebben met de diefstal van honderd geiten gedurende de nacht. Een veiligheidsfunctionaris in Tekoa zei tegenover Radio Israël dat de dieven mogelijk in een opwelling de jongens hadden vermoord met wat hij omschreef als ,,natuurlijke wapens'' als stenen. Een anonieme beller meldde het persbureau Reuters daarentegen dat de jongens waren vermoord uit wraak voor de dood van een vijf maanden oude Palestijnse baby door Israëlisch tankvuur, maandag. Maar de authenticiteit van het telefoontje kon niet worden bevestigd.

In een voortzetting van de reeks kritische Amerikaanse uitspraken tegen Israël vroeg het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zich gisteren af waarom Jeruzalem op dit moment extra geld – 350 miljoen dollar – uittrekt voor uitbreiding van de nederzettingen in bezet gebied, zoals eerder werd aangekondigd. ,,Deze activiteit dreigt de al instabiele situatie in de regio verder te verhitten en is provocerend'', aldus een woordvoerder. Israël wees de kritiek van de hand. ,,Dit geld is helemaal niet provocerend'', aldus een woordvoerder van Sharon. ,,Wat is provocerend aan de bouw van een kleuterklas omdat er meer baby's worden geboren?''